h

Veiligheidsnota SP: 'Veel symboolmaatregelen, problemen niet aangepakt'

16 mei 2008

Veiligheidsnota SP: 'Veel symboolmaatregelen, problemen niet aangepakt'

De Rotterdamse politiek is in de ban van veiligheid: week na week debatteren politici over incidenten en stellen ze nieuwe symboolmaatregelen voor, die mensen ervan moeten overtuigen dat hun problemen serieus genomen worden. Tegelijkertijd worden veel echte problemen niet aangepakt.
Dat is de balans die de SP opmaakt over het Rotterdamse veiligheidsbeleid in de nota Rotterdam draait door! (PDF), die vandaag verschijnt. De komende tijd gaat de partij in gesprek met Rotterdammers over veiligheid en leefbaarheid in de stad om haar alternatieven verder uit te werken.

'De SP is de eerste partij om de problemen van gewone mensen in de Rotterdamse wijken serieus te nemen. Maar waar vroeger te vaak de problemen vanuit een ivoren toren werden genegeerd, worden nu vanuit diezelfde ivoren toren teveel willekeurige en ineffectieve maatregelen neergegooid,' stelt SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen.

Zo kreeg de stad interventieteams, gedragsaanwijzingen, overal preventief fouilleren, mosquito's om jongeren te verjagen, de Rotterdamwet, een samenscholingsverbod, bedelverbod, slaapverbod, alcoholverbod en muziekmaakverbod. Jaarlijks geeft de gemeente 192 miljoen - 325 euro per Rotterdammer - uit voor extra veiligheidsbeleid. Over de effectiviteit van veel maatregelen heeft de SP grote twijfels. Het afgelopen jaar steeg de Veiligheidsindex slechts 0,1 punt op een schaal van tien: van 7,2 naar 7,3.

In de nota doet de SP voorstellen om Rotterdam écht veiliger te maken. De SP wil de oorzaken van overlast en verloedering aanpakken, door niet slechts 5000 maar veel meer verloederde panden en huisjesmelkers aan te pakken. Werkgevers en uitzendbureaus moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor problemen die ontstaan door de vestiging van Midden- en Oost-Europese werknemers. De politie moet in staat gesteld worden haar werk beter te doen, en mensen moeten beter op de hoogte blijven van wat met hun melding gebeurt. Het softdrugsbeleid moet op de schop, niet gebaseerd op emoties maar op feiten. Er moet veel meer worden geïnvesteerd in jongerenwerk en jongerenvoorzieningen, en voor jongeren die dreigen te ontsporen wil de SP veel meer één-op-één-begeleiding.

 

Rotterdam draait door: kritiek op en alternatieven voor de Rotterdamse veiligheidsindustrie (PDF)

 

U bent hier