h

Surinaamse Nederlanders willen visumvrij reizen

7 december 2009

Surinaamse Nederlanders willen visumvrij reizen

De Vereniging Surinaamse Nederlanders (VSN) en de Socialistische Partij (SP) bieden de commissie MVP (participatie) morgen het rapport ‘Afspraak is Afspraak’ aan. In dit rapport doen deze organisaties verslag van een enquête onder ruim 2200 Surinaamse Nederlanders, onder wie veel Rotterdammers, naar hun kennis en opvattingen over de Toescheidingsovereenkomst die Nederland en Suriname sloten in 1975.

surinaamse vlagUit dit rapport blijkt dat de afspraken uit de Toescheidingsovereenkomst niet worden nageleefd. Surinaamse Nederlanders die onder de overeenkomst vallen zouden onvoorwaardelijk tot Suriname moeten worden toegelaten en zij zouden daar in alle opzichten als Surinamer moeten worden behandeld. Concreet betekent dit dat Surinaamse Nederlanders die vóór de onafhankelijkheid in Nederland woonden en kozen voor het Nederlanderschap, thans geen visum nodig zouden hebben om naar Suriname te reizen. Helaas komt Suriname die afspraak niet na.

In dit rapport doen VSN en SP een aantal aanbevelingen. Zo zou Nederland op korte termijn van Suriname moeten eisen dat personen die onder de Toescheidingsovereenkomst vallen, visumvrij naar Suriname kunnen reizen. Ook zou de overheid de gemeenschap van Surinaamse Nederlanders moeten betrekken bij de discussie over de toekomst van de Toescheidingsovereenkomst.

In gemeenten waar veel Surinaamse Nederlanders wonen, zoals Rotterdam, zal het rapport worden aangeboden aan de wethouder die verantwoordelijk is voor het minderhedenbeleid met het verzoek om steun uit te spreken aan de aanbevelingen uit het rapport en deze bij de minister van Buitenlandse Zaken te bepleiten.

Morgenochtend 8 december om 9.15 in kamer 7 (commissiezaal) wordt het rapport 'Afspraak is Afspraak' aangeboden.

Lees het rapport pdf
"Onrecht is mensenwerk"
Enquête over toescheidingsovereenkomst

U bent hier