h

Vogelopvang de Houtsnip op zwart zaad

23 juli 2009

Vogelopvang de Houtsnip op zwart zaad

Tegen de belofte in heeft vogelasiel de Houtsnip in Hoek van Holland zijn financiële bijdrage over 2009 van de gemeente niet ontvangen. De deelgemeente is al twéé jaar niet over de brug gekomen met de beloofde steun. De situatie voor de Houtsnip is nu extra penibel omdat vogelopvang Vogelklas Karel Schot sinds kort tijdelijk gesloten is en de Houtsnip daardoor een grotere stroom vogels op te vangen heeft. De SP wil in schriftelijke vragen weten waarom de gemeente de Houtsnip zo in de kou heeft laten staan en of ze dit – nu zeker – snel gaan rechtzetten.

houtsnip

Vogelasiel de Houtsnip heeft zijn financiële bijdrage over 2009 à 6000 euro nog niet ontvangen, hoewel deze bijdrage gegarandeerd was via het Havenbedrijf tot tenminste dit jaar. De afgesproken bijdrage vanuit de deelgemeente Hoek van Holland van 1000 euro per jaar is al twee jaar niet uitgekeerd. Het water staat de Houtsnip aan de lippen. Al bijna dertig jaar redt de vogelopvang met zijn vrijwilligers vele vogels van een wisse dood. SP-raadslid Josine Strörmann: “Ik vind dat de gemeente mede verantwoordelijk is voor het voortbestaan van de Houtsnip en ik wil dan ook dat de gemeente het Havenbedrijf en de deelgemeente aanspreken op hun fatsoen om je aan gemaakte beloftes te houden.”

SP-raadslid Josine StrörmannEen van de argumenten die de deelgemeente noemt om de Houtsnip niet te steunen is dat er nieuwe regels en kwaliteitsprotocollen voor de opvang van vogels gelden vanaf 2009. Uit een brief van het ministerie van LNV aan de Houtsnip blijkt dat deze regels pas gaan gelden vanaf 2012. Bovendien heeft de Houtsnip, door zitting te nemen in de Vereniging van Opvangcentra van Niet-gedomesticeerde Dieren (VOND), zelf meegewerkt aan het opstellen van de nieuwe eisen. Strörmann: “De deelgemeente is blijkbaar niet zo best voorgelicht. Je gaat toch niet een hoop tijd en moeite steken in het formuleren van nieuwe eisen als je zelf denkt dat je er zelf niet aan kan voldoen?” Wat later dit jaar gaat de aanvraag voor de verlenging van de vergunning van de Houtsnip op de bus naar het ministerie. Strörmann: “Als die verlenging binnen is, wil ik dat de gemeente de opvang minstens tot 2017 garandeert.”

De situatie voor de Houtsnip is nu extra penibel omdat er mogelijk papegaaienziekte heerst bij Vogelklas Karel Schot. Hierdoor mag er even geen vogel in of uit: de Houtsnip heeft zodoende een extra aantal dieren te behandelen. Strörmann: “Om deze groep ook te kunnen verzorgen is er snel extra geld nodig. Maar je kan je sowieso afvragen of het goed voor de dieren en de efficiëntie is om vogels die in Hoek van Holland stranden helemaal naar het Afrikaanderplein te brengen als ze in Hoek van Holland prima opgevangen kunnen worden.”

Tijdens de buurt check-up komt het nieuwe financiële probleem van de Houtsnip aan het licht
De SP buurt bij de Houtsnip 4 juli 2005
www.dehoutsnip.net
www.vond.org

U bent hier