h

Buurten in Hoek van Holland

4 juli 2005

Buurten in Hoek van Holland

Een regenachtige dag, de onderkant van Rotterdam stond onder water, de kelders en souterrains van Rotterdam waren ondergelopen, die ochtend, toen veel Rotterdammers stonden te hozen, zaten we in de trein naar Hoek van Holland. We gaan toch geen water naar de zee brengen???

Gelukkig niet, we werden welkom ontvangen op het station van Hoek van Holland Haven door vice voorzitter Johan van de Berg, Nanda Rouwenhorst en Norman Wezel van bewonersvereniging de Oude Hoek. Na een korte wandeling door de regen, bespraken we in de Torpedoloods over hun verzet tegen de gestarte bouwplannen van 27 meter hoge villatorens, in de duinen aan de Strandweg. Het gaat hen vooral om de hoogte, de horizonvervuiling van officieus beschermd natuurlandschap. In het Masterplan was beloofd dat het duinuitzicht bewaard bleef, dat is dus niet het geval. Een bestemmingsplan is er niet, alleen een Masterplan, dat stamt uit 1998. 28 bezwaarschriften waren het resultaat. Er loopt nog een rechtszaak, maar het bouwen gaat gewoon door.

We zijn gaan kijken naar de vorderingen van dit project aan de Strandweg.

Buurten in de Wijk - Hoek van Holland 01

De belofte werd gedaan niet hoger te bouwen dan 6 of 7 bouwlagen, er werd niet bij vermeld dat de bouwlagen op pilaren van 5 meter hoog gebouwd zouden worden. De omgeving van de penthouses zou openbaar blijven, maar de meesten zijn toch bang dat dit privé gebied wordt, autootje, tuintje. Er zijn te veel gegadigden voor deze woningen, waaronder weinig Hoeksenaren, vooral omdat veel woningen al vergeven zouden zijn, een vreemd toewijzingsbeleid. Bij de bouw van een ondergrondse warmtekrachtcentrale is men ook vergeten een 30 meter hoge schoorsteen te vermelden, die wordt dus ook even door de strot geduwd. De grond is snel bouwklaar gemaakt omdat munitieresten verwijderd moesten worden, dat is gebeurd en dat is wel zo netjes, alleen jammer dat in bestaande woonbuurten, het zeefen van de grond niet zo grondig gebeurd, aldus de bewonersvereniging. Ook zit er nog een Light Rail project, een directe treinverbinding naar het strand, in de koker. Achterlangs de villatorens, recht door het duingebied.

Niet alleen mensen maar ook dieren worden gehuisvest in Hoek van Holland, ook dieren die het minder getroffen hebben en tussen de wal en het schip zijn terecht gekomen, de olie dus. We gingen op bezoek bij Vogelopvang de Houtsnip, waar de SP fractie onlangs nog een motie voor heeft ingediend om de bedreigde subsidie voor deze vogelopvang te behouden. Aan de Rondgang, in het bos, waar ook nog allerlei boze plannen voor zijn, minder bomen en meer recreatie en leuke huisjes, vinden we de Houtsnip met Aard Langenberg en twee vrijwilligers, Piet en Coco. Vogels worden uit de olie gehaald, prachtige uilen, tegen ramen gecrashte mussen en oma’s vermiste parkieten wordt tijdelijk opgevangen, verzorgd en zo mogelijk teruggezet in hun natuurlijke omgeving. De stopzetting van de Rotterdamse subsidie is geen losstaand probleem, het kan zich als een olievlek uitbreiden, doordat anderen subsidiënten afhaken wanneer een bepaald budget niet meer kan worden binnengehaald, dat zijn de eisen. De Houtsnip kent veel vrienden en organisaties die met allerlei ludieke acties geld binnen halen voor de meer dan 100.000 vogels die de Houtsnip in hun bestaan verzorgd hebben. Fotoboeken vol.

Buurten in de wijk - Hoek van Holland 02

Ook steunt de Houtsnip organisaties aan de andere kant van de wereld, waar ze zelf soms naar toe reizen om te helpen. Olierampen, die van de Erica, in de Golf van Biskaje of de ramp in Alaska maar natuurlijk ook de lokale ramp met de Tricolor. Rare vogels, in die Rotterdamse gemeenteraad, de motie werd weggestemd.

Buurten in de wijk - Hoek van Holland 03

Op naar het strand. Daar hadden we afgesproken met de SP leden van Hoek van Holland. We hebben wel niet zoveel leden in Hoek van Holland, maar de meesten waren er, eerst nog verwarring over de locatie, maar toen zaten we. We spraken over de dure en lelijke woningen aan de Strandweg, allen stonden achter de kritiek van bewonersvereniging de Oude Hoek. Ook de luchtvervuiling kwam aan de orde, door de steenkool en ertsindustrie en de scheepsdiesel, daar zijn toch (Europese) normen voor? De strandhoreca kwam ter sprake, zeven van de acht strandtenten leven in onzekerheid en weten niet of ze na dit seizoen nog mogen blijven. In verband met de dijkverhoging en de aan te leggen nieuwe Pier is de kans zeer gering dat ze een vergunning krijgen. Over het parkeerbeleid bij het strand was ook nog wel wat aan te merken. Het wordt echt te duur. Er zijn nog meer Rotterdammers te vinden in Kijkduin dan in Hoek van Holland volgens sommigen.

Buurten in de wijk - Hoek van Holland 04

Hoek van Holland is een dorp en geen verlengstuk van Rotterdam. Hoek van Holland wil de menselijke maat houden en geen verstedelijking, ze staan open voor verandering, ook voor economische impulsen zoals strandhoreca. Maar van het natuurgebied, de duinen en het bos, moet je gewoon afblijven.

En als je meer dan een half uur in de trein zit van de zilte stilte naar het bruisende Rotterdam, dan is het ook moeilijk te bevatten dat Hoek van Holland bij Rotterdam hoort, zelfs Hoogvliet heeft nog meer met Rotterdam te maken.

U bent hier