h

Deelgemeenten: er verandert niks

26 juni 2009

Deelgemeenten: er verandert niks

Na een maandenlange discussie heeft de gemeenteraad gisteravond besloten vrijwel niets te veranderen aan het Rotterdamse deelgemeentebestel. Met 23 stemmen voor en 22 tegen werd het voorstel om het aantal deelraadsleden met een kwart te verminderen om zeep geholpen. Wat overblijft is een lege huls, zei SP-fractievoorzitter Theo Coşkun aan het eind van het debat. Het collegevoorstel bestaat nu nog slechts uit een aantal interne bestuurlijke goede voornemens.

Stilleven met kastje en muurDe SP was blij dat het gemeentebestuur dit voorjaar eindelijk met een voorstel kwam over hoe de bestuurlijke drukte in Rotterdam te lijf te gaan. De partij vindt al jaren dat de deelgemeenten in hun huidige vorm moeten worden opgeheven. Rotterdammers moeten zélf weer zeggenschap krijgen over hun leefomgeving, bijvoorbeeld via een wijkraad en via buurtreferenda. De huidige deelgemeenteraden en -besturen zijn daarbij vaak een sta-in-de-weg. Helaas is er tot nu toe nooit een meerderheid geweest om de democratie in de stad te verbeteren. Een SP-voorstel om nu eens écht iets te veranderen kreeg gisteren opnieuw alleen steun van Leefbaar Rotterdam. In veel partijen lijken de belangen van de huidige goedbetaalde deelraadsleden dominant te zijn, in plaats van de belangen van de Rotterdammers.

Donderdagavond diende Coşkun nog een aantal voorstellen in om het voorstel van het gemeentebestuur in de goede richting bij te sturen. De vergoedingen voor deelraadsleden en dagelijks bestuurders zouden flink omlaag moeten en deelgemeenten zouden weer monistisch moeten gaan werken. Die voorstellen kregen geen steun. Wethouder Kriens zegde wel toe dat ze zal kijken naar de mogelijkheden om te differentiëren in bevoegdheden tussen verschillende deelgemeenten. Een deelgemeente als Rozenburg of Hoek van Holland zou dan relatief onafhankelijker kunnen worden en meer eigen taken kunnen krijgen dan een deelgemeente die dicht tegen de stad aan ligt, zoals Delfshaven of Noord.

Jet Lek flapt eikel en knakt roos (Weblog Theo Coşkun, 25-06-2009)
Lokale democratie of lokale bureaucratie? (18-06-2009)
Rotterdammer mag niet meebeslissen over democratie (19-02-2009)
Collegevoorstel deelgemeenten kan zoveel beter (03-02-2009)

U bent hier