h

Collegevoorstel deelgemeenten kan zoveel beter

3 februari 2009

Collegevoorstel deelgemeenten kan zoveel beter

De SP is blij dat het Rotterdamse gemeentebestuur eindelijk met een visie is gekomen over hoe de bestuurlijke drukte in Rotterdam te lijf te gaan. Toch durft het college in haar vrijdag gepubliceerde nota 'We kunnen zoveel beter' te weinig keuzes te maken, vindt SP-fractievoorzitter Theo Coşkun: 'We hebben nu bijna dertig jaar ervaring met de deelgemeenten die te groot zijn voor het servet en te klein voor het tafellaken. Het is tijd om het anders te doen. Als het college niet wil kiezen, laten we dan de Rotterdammers laten kiezen.' Een SP-initiatiefvoorstel voor een referendum (PDF) over de toekomst van de deelgemeenten wordt donderdagavond in de raadscommissie besproken.

Rotterdammers moeten zélf weer zeggenschap krijgen over hun leefomgeving, vindt de SP. Coşkun: 'Het adagium op de Coolsingel en in de deelgemeenten is veel te vaak "hoe kunnen wij de mensen de baas blijven" in plaats van "de mensen moeten de baas zijn".' De SP wil dat Rotterdammers in hun wijk, bijvoorbeeld via een wijkraad en via buurtreferenda, zoveel mogelijk zelf kunnen beslissen. Dat bereik je niet door de huidige dertien deelgemeentelijke parlementen nog minstens vier jaar in stand te houden.

SP-fractievoorzitter Theo CoskunCoşkun: 'Het collegevoorstel hangt van eufemismen aan elkaar, maar de onderliggende boodschap is helder: ook het gemeentebestuur is niet blij met hoe het nu gaat met de deelgemeenten. Helaas is er tot nu toe nog geen meerderheid geweest om een betere vorm van democratie in de stad in te voeren. Wij pleiten daarom voor een referendum over het deelgemeentebestel, zodat Rotterdammers zélf kunnen uitmaken op welke manier ze het liefst beslissen over hun buurt. De bestuurders die op dit moment de verandering tegenhouden, kunnen dan in de referendumcampagne proberen duidelijk te maken waarom het huidige bestel volgens hen het beste is.'

Initiatiefvoorstel: Een referendum over de knoop! (PDF)
Verkiezingsprogramma 2006: Democratisch bestuur
Weblog Theo Coşkun: Democratie in de knoop (15-02-2008)
Weblog Theo Coşkun: Deelgemeentes worden gepapt en natgehouden (24-07-2007)

U bent hier