h

Extra crisismaatregelen voor gewone Rotterdammer

19 maart 2009

Extra crisismaatregelen voor gewone Rotterdammer

Vandaag spreekt de gemeenteraad over het pakket maatregelen dat het college neemt om de gevolgen van de kredietcrisis in te dammen. De SP denkt niet dat het college de illusie moet hebben de crisis tegen te kunnen gaan. Gewone Rotterdammers die de crisis niet veroorzaakt hebben moeten niet de dupe worden. De SP deed hiervoor vanmiddag aanvullende voorstellen.

crisis_jaren_dertigDe SP is blij dat wethouder Kriens inziet dat er 4 miljoen euro geïnvesteerd moet worden in de Kredietbank om het groeiend aantal mensen dat in de problemen door schulden komt te helpen. Eerder vroeg de SP 3 miljoen.
Het is beter om te voorkomen dat mensen zich bij de Kredietbank melden. SP-fractievoorzitter Theo Coşkun: “We willen een herverdeling van de lokale lasten zodat een modaal huishouden 144 euro per jaar meer te besteden heeft en mensen met hoog inkomen meer gaan betalen. Een deel van de winsten van Evides en Eneco zou terug moeten vloeien naar de burgers. En tot slot zou het college niet alleen met de woningcorporaties en energiebedrijven afspraken moeten maken voor mensen de huur niet meer te kunnen betalen maar ook met zorgverzekeraars.”

De maatregelen om mensen aan de slag te krijgen en te houden slaan volgens de SP de plank mis. SP-raadslid Josine Strörmann: “Als mensen moeten gaan werken met behoud van uitkering, dan biedt dat geen perspectief, alleen de werkgever wordt er beter van. Wij willen dat de voorgestelde 500 participatiebanen worden omgezet in subsidiebanen, zodat ook de mensen zelf er op vooruit gaan.” Ook het langer op school houden van jongeren en ze uitsluiten van een Wwb-uitkering zet geen zoden aan de dijk. Strörmann: “Niet iedereen kan doorstuderen tot z'n 27ste. Dan ben je onderhand hersenchirurg en daar heeft niet iedereen de capaciteit voor. Op een dag moet je gewoon aan de slag en het kan gebeuren dat je een periode moet overbruggen tussen twee banen. De gemeente moet lobbyen in Den Haag dat jongeren dan aanspraak kunnen maken op een uitkering.”

Op het gebied van huisvesting moet een geheel andere koers worden ingeslagen. In plaats van projectontwikkelaars te steunen met miljoenen moet de de woonvisie 2030 worden herzien. SP-raadslid Leo de Kleijn: “De medeveroorzakers van de crisis staan nu als eerste in de rij om de hand op te houden. Zit Rotterdam wel te wachten op tientallen dure kantoren en woningen de komende jaren? We kunnen beter bouwen voor Rotterdammers die straks met een laag of zonder inkomen komen te zitten.” Als het aan de SP ligt wordt er meer gedaan aan straatonderhoud en worden scholen, zwembaden en andere gemeentelijke gebouwen niet alleen voorzien van energiebesparende voorzieningen, maar worden ze meteen fors opgeknapt en zonodig asbestvrij gemaakt.
Theo Coşkun: “De rekening van de crisis moet echt worden neergelegd bij degenen die hem hebben veroorzaakt. Dat kunnen we niet hier regelen, maar de Rotterdammers die het wat minder breed hebben, moeten niet de dupe worden. Voor dat laatste hebben we prima voorstellen.”

Crisispakket: weining verrassend en onvoldoende

U bent hier