h

Rotterdam gebaat bij goede, flexibele havenpool

11 februari 2009

Rotterdam gebaat bij goede, flexibele havenpool

De problemen bij havenpool SHB duren voort en een oplossing lijkt niet nabij. Als er niets gebeurt staan de ruim vierhonderd medewerkers na aanstaande vrijdag op straat. De SP vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente en het Havenbedrijf jongeren extra motiveren voor havenwerk, terwijl ze aan de andere kant niet opkomen voor de mensen die er nu al werken. Donderdag vraagt de SP opnieuw aandacht voor de problemen. Ook zal SP-raadslid Leo de Kleijn wethouder Harbers vragen naar de lange-termijnvisie van het college op flexibele arbeid in de haven en welke rol de huidige SHB-medewerkers hierin kunnen spelen.

zeecontainer

De Kleijn: “In een artikel van het AD Rotterdams Dagblad was te lezen dat de wethouder zijn 'stinkende best' zou doen om de havenpoolers te helpen. Ik vind het een morele plicht om al het mogelijke te doen voor de SHB'ers, dus hoor ik donderdag graag van hem welke stappen hij heeft ondernomen.”

De rest van het artikel ademt dat de wethouder de problemen eigenlijk een zaak tussen werkgever en werknemer vindt. De Kleijn: “Linksom of rechtsom zullen de havenpoolers bij definitief faillissement aankloppen bij de overheid: of voor een uitkering of om begeleid te worden naar ander werk. Hiermee zijn de problemen sowieso ook een zaak van de politiek.”
Bij de aangeboden begeleiding naar een andere baan zou het volgens enkele SHB'ers ook kunnen gaan om de overstap van havenwerk naar bijvoorbeeld werk als telefonist tegen een aanmerkelijk lager salaris. De Kleijn: “Dat is geen goede zaak. Ik wil van de wethouder weten hoe hij ervoor zorgt dat de SHB'ers naar vergelijkbaar werk worden begeleid.”

Het havenbedrijf en de gemeente Rotterdam stampen momenteel project na project uit de grond om jongeren te interesseren voor het werken in de haven. De Kleijn: “Dat is prima, want de haven is belangrijk. Maar ik begrijp niet dat dit college tegelijkertijd niets doet voor de mensen die er nu al werken. Ik wil van het college weten wat volgens hem het perspectief is van de flexibele arbeid en een mogelijke nieuwe arbeidspool en wat daarbinnen de positie van de huidige SHB'ers zou kunnen zijn.”

Kille kerst voor havenpoolers SHB (17-12-2008)
SP wil steun voor havenpool SHB (23-10-2008)

U bent hier