h

Een sociale Wsw voor oude én nieuwe werknemers

12 februari 2009

Een sociale Wsw voor oude én nieuwe werknemers

Mensen die werken via de Wsw (Wet sociale werkvoorziening) krijgen het binnenkort zwaar te verduren als het aan de gemeente ligt. De nieuwkomers lopen op tegen lange wachtlijsten en hoeven niet meer te rekenen op een fatsoenlijk inkomen. De mensen die nu al via de Wsw aan het werk zijn (Sw'ers), kunnen aangezet worden tot moeilijker werk, terwijl goede begeleiding daarbij niet gegarandeerd is. Blijken de nieuwe werkzaamheden te hoog gegrepen, dan heb je pech en ben je je baan kwijt. Ook zouden SW'ers veel vaker in hun eigen buurt aan de slag moeten kunnen.

SP-raadslid Josine StrörmannDe Wsw is in de ogen van de SP geen instrument om mensen kost wat het kost aan het werk te schoppen. SP-raadslid Josine Strörmann: “De bedoeling van de Wsw is dat je kijkt naar iemands persoonlijke ontwikkeling en kansen en dat je daar dan het werkaanbod op aanpast, gewoon tegen een Wsw-CAOloon. Het gewone bedrijfsleven zit helaas meestal niet te springen om Wsw'ers, niet in het verleden en zeker nu niet met de huidige kredietcrisis. Dus zal de gemeente die taak op zich moeten nemen.” De aparte zogenaamde 'beschutte werkplekken' voor de Wsw'ers worden nu ook misbruikt om mensen met een bijstandsuitkering aan het werk te krijgen. Strörmann: “Dat kan en mag de bedoeling niet zijn. Zo worden de wachtlijsten voor mensen die zo'n beschermde werkplek echt nodig hebben nog langer dan ze al waren.”

De SP vindt dat Sw'ers recht hebben op maatwerk. Strörmann: “Het is prima als ze er op een moment aan toe zijn om over te stappen op een normale baan via detachering of Begeleid Werken. Die mogelijkheid moet er altijd zijn. Maar dat moet gebeuren onder echt goede begeleiding van mensen die niet te veel cliënten onder hun hoede hebben. En mocht het dan onverhoopt mis gaan, dan moet de Sw'er zonder al te veel problemen kunnen terugkeren en niet aan z'n lot overgelaten worden. Wij gaan in de gemeenteraad, als dit plan behandeld wordt, dan ook eisen dat Sw’ers die Begeleid gaan werken of gedetacheerd worden, een werkplekgarantie krijgen,zodat ze niet weer op de wachtlijst komen maar echt weer hun oude baan terugkrijgen.

Een ander idee van de SP is dat er in elke wijk, bijvoorbeeld verbonden aan het buurthuis of de bewonersorganisaties, kleine teams van Sw’ers gaan werken. Zij werken dan in hun eigen wijk, waar ze zelf wonen. En ze krijgen daarbij prima begeleiding en kunnen van alles gaan doen. Koffie schenken, voorraden controleren, in tuinen in de buurt werken, helpen bij de speeltuin en meer van dat soort dingen. Veel leuker voor de Sw’ers om een gewaardeerde buurtbewoner te zijn dan elke dag met de metro naar een grote hal te moeten gaan voor je werk.

Op weg naar een sociale WSW (18-07-2008)
Een sociale WSW in Rotterdam (11-07-2008)
Bij WSW'ers over de vloer (10-02-2008)

U bent hier