Een sociale Wsw in Rotterdam
Een sociale Wsw in Rotterdam
Door de invoering van de vernieuwde Wet sociale werkvoorziening gaat ook de Wsw in Rotterdam op de schop. Dat heeft grote gevolgen voor alle Rotterdammers. Volgende week wordt in de gemeenteraad gesproken over de nieuwe wet en na de vakantie zal de raad het uitgebreid hebben over hoe we van de Rotterdamse Wsw weer iets maken waar we als Rotterdammers trots op zijn. De SP heeft daar in ieder geval veel ideeën over.
Sociale doelstelling
Voor de SP staat de sociale doelstelling van de Wsw voorop en zo is dat wettelijk ook geregeld. Iedereen met een arbeidshandicap heeft recht op aangepast werk. Dat betekent in de ogen van de SP alles behalve dat iedereen in de sociale werkplaats thuishoort. Integendeel, wie bij een reguliere werknemer aan de slag kan en wil, moet dat ook kunnen. Maar dat moet wel op een sociale manier. De SP stelt daarom voor het aantal jobcoaches - mensen die verantwoordelijk zijn voor de begeleiding van Wsw'ers die bij reguliere werkgevers werken - te vergroten. De SP vindt dat goed gecontroleerd moet worden of werkgevers rekening houden met de arbeidshandicap van een Wsw'er. Nu gaat het bij vier van de vijf Wsw'ers die 'buiten' werken mis. Dat moet en kan beter.
Op zoek naar werkgevers
Natuurlijk moeten die reguliere werkgevers er wel zijn. Dat is vaak het grootste probleem. De SP wil daarom dat de gemeente mensen aanstelt die actief naar werkgevers gaan zoeken. De SP stelt ook voor dat de gemeente convenanten sluit met werkgevers over het aannemen van mensen met een arbeidshandicap.
Terugkeergarantie
De SP wil het werken bij gewone werkgevers zo aantrekkelijk mogelijk maken. Daarom stelt de SP voor dat Wsw'ers altijd in dienst blijven van een SW-bedrijf en bij de reguliere werkgever gedetacheerd worden. Dat creëert rust en zekerheid voor een Wsw-werker. De SP wil ook een zogenaamde terugkeergarantie voor Wsw'ers. Wie het echt niet lukt bij de gewone werkgever moet zijn oude plek in de sociale werkplaats terugkrijgen. En dus niet een plekje 'terug' op de wachtlijst.
Wachtlijsten aanpakken
De wachtlijsten in de Wsw zijn namelijk enorm. Helaas heeft de meerderheid inde Tweede Kamer, waaronder PvdA, CDA en ChristenUnie, de maximale wachttijd van een jaar uit de wet gehaald. Nu werd die wachttijd al zelden gehaald, maar de SP vindt dat je dat niet moet oplossen door de wet aan te passen, maar door in het creëren van banen. De SP zal voorstellen er bij het Rijk op aan te dringen om nu echt te kiezen voor een structurele aanpak van de wachtlijsten. Dat betekent dat er structureel een flink bedrag bij moet. De SP stelt landelijk voor, om te beginnen, 100 miljoen euro. Daarmee kunnen 4000 Wsw-banen gecreëerd worden.
Strenge regels voor PGB
Een van de redenen dat de SP in de Tweede Kamer tegen de wetswijziging stemde was de invoering van een persoonsgebonden budget. Alle Wsw'ers hebben volgens de nieuwe wet recht op zo'n 'PGB', waarmee zij zelf begeleiding kunnen inkopen en een werkgever kunnen zoeken. De SP is hier geen voorstander van. Veel Wsw'ers zullen moeilijk in staat zijn zelf een werkgever te vinden. Bovendien dreigt de situatie dat Wsw'ers - een kwetsbare groep - ten prooi vallen aan commerciële reïntegratiebureaus die flink geld aan deze mensen willen verdienen. De SP wil dit koste wat kost voorkomen en vindt dat hier strenge controle op moet zijn. Bovendien wil de SP ook strenge eisen stellen aan de Wsw'ers die een PGB aanvragen. Zij moeten geïnformeerd worden en het moet ook zeker zijn dat zij heel goed begrijpen wat de consequenties zijn van het aanvaarden van een PGB.
Onderzoek
De SP wil tenslotte een onderzoek naar het functioneren van Wsw-bedrijven. De SP heeft met eigen ogen gezien dat in enkele bedrijven veel te weinig werk is en veel onvrede bestaat. Die onvrede lijkt de SP zeer terecht. Een onafhankelijk onderzoek onder Wsw'ers is geen overbodige luxe.