h

1500 Rotterdammers solidair met Gaza

4 januari 2009

1500 Rotterdammers solidair met Gaza

Vijftienhonderd Rotterdammers gaven op vrijdag 2 januari uiting aan hun woede en frustratie over de bombardementen op Gaza. De aanvallen, die inmiddels een week duren, hebben aan honderen Palestijnse mannen vrouwen en kinderen het leven gekost. Meer dan duizend gewonden liggen in ziekenhuizen die nauwelijks nog medicijnen hebben. De demonstranten eisten dat minister Maxime Verhagen van Buitenlandse zaken het geweld onomwonden zou veroordelen: iets dat hij, in tegenstelling tot de VN-Veiligheidsraad tot op heden weigert te doen.

De oproep tot de manifestatie kwam van de SP Rotterdam, PvdA Rotterdam, Doorbreek de Stilte (PvdA), GroenLinks Rotterdam, D66 Rotterdam, Palestina Komitee Rotterdam, Stichting Palestina, Nederlands Palestina Komitee (NPK), Een Ander Joods Geluid, Palestijnse Gemeenschap Nederland (PGN), PPMS, Al Awda, Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) en Platform Buitenlanders Rijnmond (PBR).

“Meer dan ooit is het nodig onze solidariteit te tonen met de inwoners van Gaza”, zei SP-fractievoorzitter in de Rotterdamse gemeente raad Theo Coşkun. Hij herinnerde aan de actie Rotterdam voor Gaza, een oproep aan het gemeentebestuur om zich actief in te zetten voor verbetering van de leefomstandigheden van de Gazanen. “Zodra de situatie dat toelaat, moet Rotterdam onmiddellijk helpen met de wederopbouw: van de kapot geschoten haven, en van de gebombardeerde instellingen als de universiteit en ziekenhuizen”, aldus Coşkun.

Ook SP-senator Anja Meulenbelt, Bert Cremers van Doorbreek de Stilte van de PvdA, en de voorzitter van SPIOR, Said Igalla, benadrukten dat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken de aanvallen van Israël moet veroordelen en dat er zo spoedig mogelijk een einde moet komen aan het geweld. “Wat, mijnheer Verhagen, is volgens u dan wel een legitieme vorm van verzet voor een volk dat ruim veertig jaar lijdt onder bezetting, geweld, roof, onderdrukking?” vroeg Cremers.

Voor de SP Rotterdam was de demonstratie een belangrijke en geslaagde stap op weg naar concrete samenwerkingsprojecten van Rotterdammer tot Gazaan. In de komende tijd zal de SP met Rotterdamse maatschappelijke organisaties spreken over wat zij kunnen doen aan de wederopbouw van Gaza. De demonstratie toonde aan dat hiervoor binnen de Rotterdamse bevolking veel draagvlak bestaat.

Demo voor Gaza in Rotterdam (Weblog Anja Meulenbelt, 03-01-2009)
Bert Cremers gisteren: laat iedereen de schellen van de ogen vallen! (Weblog Anja Meulenbelt, 03-01-2009)
Rotterdamse politiek roept op: protesteer tegen aanval Gaza (30-12-2008)
Rotterdam(mers) voor Gaza tijdens begrotingsraad (13-11-2008)

U bent hier