h

Bajesboten en uitzetcentrum moeten dicht

1 november 2007

Bajesboten en uitzetcentrum moeten dicht

Rita Verdonk is al weer meer dan een jaar geen minister van Vreemdelingenzaken meer. In Den Haag zit een nieuwe regering. De Tweede Kamer heeft voor een generaal pardon voor een groot deel van de beroemde 26000 gezichten heeft georganiseerd. Voor de SP Rotterdam is het allemaal reden om een oude wens opnieuw op tafel te leggen: sluiting van de bajesboten en het uitzetcentrum op Rotterdam Airport.

Demonstratie voor een humaan asielbeleid

SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen: 'Op die boten en in het uitzetcentrum zitten mensen opgesloten die geen crimineel verleden hebben. Soms worden zelfs kinderen opgesloten. Vaak zitten mensen er langer dan wettelijk is toegestaan. De opsluiting van niet-criminele vreemdelingen is een bron van ellende. Mensen zijn eenzaam. Ze begrijpen vaak niet waarom ze opgesloten zitten. Nou, als SP hebben wij het ook nooit begrepen. Mensen die niks op hun kerfstok hebben horen niet in de bajes thuis. Het is nu een mooi moment om deze gevangenissen voor onschuldigen definitief te sluiten en als Rotterdam te zeggen: hier doen wij niet aan mee.'

Wat de SP betreft doet het stadsbestuur er alles aan om de bajesboten en het uitzetcentrum zo snel mogelijk te sluiten. 'Laat Opstelten zijn invloed maar eens aanwenden.' De SP Rotterdam is al heel lang actief in solidariteit met de mensen die op deze plekken opgesloten zitten, onder andere door deel uit te maken van Welkom Onthaal. Iedere eerste zondag van de maand wordt bij het uitzetcentrum op Rotterdam Airport gewaakt tegen de onmenselijke kanten van het vluchtelingenbeleid. De eerstvolgende wake is zondag 4 november, van 19 tot 20 uur, voor het hek van Uitzetcentrum Zestienhoven aan de Airportbaan 18 (RET-bus 33).

Sluitpost van ons asielbeleid

U bent hier