h

Bewoners protesteren bij stadhuis tegen sloop

28 juni 2007

Bewoners protesteren bij stadhuis tegen sloop

Zo'n honderd Rotterdammers uit verschillende bedreigde wijken, verenigd in de Bond Behoud Sociale Huisvesting (BBSH), voerden donderdagavond actie voor het stadhuis tegen onnodige sloop en voor goede en betaalbare huizen. Onder het motto 'Zo ziet de stad eruit in 2030' boden zij aan Hamit Karakus, PvdA-wethouder voor volkshuisvesting, een kartonnen huis aan. De actie was een opmaat voor grotere acties dit najaar.

Menno, Jenny en wethouder Karakus Boze bewoners Remi Poppe

De avond begon met een spectaculair brassband-optreden. Vervolgens kwamen verschillende politici en wijkbewoners aan het woord, zoals Manuel Kneepkens, burgemeester van Nieuw Crooswijk, en SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen. Menno Janssen uit Crooswijk en Ria Schuiling uit Vreewijk vertelden over de sloopplannen en het verzet daartegen in hun wijk. Ook mensen van de Zwaerdecroonstraat in Middelland en van het Poortgebouw kwamen aan het woord. En een bewoner uit Baarn vertelde hoe het daar wél gelukt was samen met de mensen sloopplannen tegen te houden.

Remi Poppe, Tweede-Kamerlid voor de SP, maakte de massale sloop aanschouwelijk: de afgelopen tien jaar zijn in Nederland 300.000 huizen gesloopt, totaal een stad zo groot als Rotterdam. De 22.000 woningen die in Rotterdam tegen de grond moeten en de 55.000 huizen die dit college tot 2030 willen slopen, zorgen ervoor dat de woningnood steeds groter wordt en dat er 'stadsnomaden' ontstaan: mensen die van sloopwijk naar sloopwijk worden verhuisd.

1. Bommen, 2. Slopen? Save R'dam! Theo Cornelissen

Toen huisvestingswethouder Karakus verscheen, konden sommige Rotterdammers hun emoties moeilijk inhouden. De wethouder ging niet de discussie aan met Jenny Flantua, de laatste bewoner van een straat in Nieuw Crooswijk, die net te horen had gekregen dat ook zij haar huis moet verlaten: ze betaalt nu 140 euro huur en woont naar eigen zeggen in een huis dat nog prima is. Karakus kreeg een kartonnen huis aangeboden met als opschrift 'Zo ziet de stad eruit in 2030'.

De Bond Behoud Sociale Huisvesting (BBSH) is een samenwerkingsverband van mensen uit buurten en wijken die op de lijst staan om gesloopt of duur gerenoveerd te worden (Nieuw Crooswijk, Vreewijk, Zwaerdecroonstraat/Snellinckstraat, Poortgebouw, Palestinastraat) en de SP. Meer weten of meedoen met vervolgacties? Neem contact op met Ria Schuiling: (010) 419 39 83, mbschuiling@hotmail.com of Menno Janssen (06) 22 800 743, menno@crooswijk.com

 'Hier wil ik wonen!' Brassband

Stadsnomaden-manifestatie op donderdag 28 juni (11-06-2007)

U bent hier