h

SP: 'Houd rekening met kinderen Sophia kinderziekenhuis'

16 januari 2007

SP: 'Houd rekening met kinderen Sophia kinderziekenhuis'

Uit berichten in het ADRD van 10 januari blijkt dat bij de aanleg van de parkeergarage en waterberging onder het museumpark veel fouten zijn gemaakt. Het betreft niet alleen de kostenoverschrijding. Daar is ondertussen veel aandacht voor, zoals uit het bericht in het ADRD blijkt. Vanaf december 2005 zijn er bovendien scheuren ontstaan in de gevel van het Sophia-ziekenhuis.

Houdt rekening met kinderen

De afdeling kinderpsychiatrie van het Sophia ziekenhuis, die zorgt voor kinderen die niet thuis kunnen wonen en een psychiatrische indicatie hebben, heeft daar veel last van gehad. Nog steeds heeft de afdeling het zwaar te verduren.

Na jaren van geluidsoverlast door de bouwwerkzaamheden begon vanaf december 2005 de echte overlast voor de afdeling. Het pand begon te verzakken - een probleem dat ook nu nog niet is opgelost. De gevolgen: scheuren in de muren; deuren die niet meer sluiten; waterleidingen die lawaai maken; knallende geluiden; kapotte leidingen; water dat soms van het plafond naar beneden loopt; heet water dat plotseling uit de kraan of douche komt, waardoor mensen het risico lopen op derdegraads verbrandingen. Al deze zaken maken de vaak angstige patiëntjes nog angstiger. De werkomstandigheden voor het personeel worden er ook niet beter op. ‘Het was een ellendige kerstperiode met geen of koud water’, aldus een personeelslid.

Het gaat hier om kinderen met angstproblematieken, met stagnatie in hun ontwikkeling, met hechtingsproblemen. Deze kinderen kun je bijvoorbeeld niet plotseling herbergen op een andere locatie. Zij wonen op deze afdeling van het ziekenhuis. Er dient rekening met hen gehouden te worden.

Het OBR en GW hebben tot 1 februari de tijd om een nieuw plan van aanpak te presenteren. De SP-fractie wil weten of het college het met de SP eens is dat het nieuwe plan van aanpak in een keer goed moet, en wil dat in het plan ook rekening wordt gehouden met de zieke omwonenden van het Museumpark, zoals de kinderen van de afdeling psychiatrie van het Sophia kinderziekenhuis. De SP wil bovendien dat overlast tijdens de verdere bouw van de garage en waterberging wordt geminimaliseerd.

Leo de Kleijn: ' Het gaat hier om een kwetsbare groep kinderen. Er is uiterste voorzichtigheid en inzet geboden als het om hun gezondheid gaat.

SP-fractievragen aan college inzake OBR en GW

U bent hier