"Europese aanbesteding is als een loterij die altijd te duur uitpakt"
"Europese aanbesteding is als een loterij die altijd te duur uitpakt"
Vandaag is op het stadhuis vergaderd over de plannen van wethouder Louwes over het aanbesteden van zorg en welzijn. SP-raadslid Josine Strörmann had natuurlijk een duidelijk verhaal tijdens de commissievergadering.
Stadsbreed Sociaal Plan
De wethouder wil 49 miljoen bezuinigen en dat zorgt de komende jaren al voor 70 tot 100 ontslagen binnen de welzijnssector, plus de slachtoffers van mislukte aanbestedingen. Personeel van welzijns- en thuiszorgorganisaties loopt hierdoor het risico om met minder of zonder werk en inkomen te zitten, dus moet er een sociaal plan komen volgens de SP. Veel organisaties, die zonder reserves zitten, kunnen al niet aan de CAO-verplichtingen voldoen. Werknemers die soms wel tientallen jaren, als een soort semi-ambtenaren, keihard hebben gewerkt in dienst van de stad Rotterdam worden ontslagen.
De SP vindt dat de gemeente hier zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Dit valt niet onder ondernemersrisico. Dus wil de SP een stadsbreed sociaal plan voor al het zorg- en welzijnspersoneel in de stad. En daar moet geld bij. Als dat er niet is, moet er eerst eens goed nagedacht worden voordat er mensen ontslagen worden. De verantwoordelijkheid afschuiven op de instellingen is geen optie. Veel problemen kunnen natuurlijk voorkomen worden als een eventuele nieuwe partij het oude personeel moet overnemen.
Aanbesteden? Inkopen? Hoe dan?
Het is een loterij die altijd duur uitpakt, die Europese aanbesteding. Die kan je winnen met een mooie presentatie van een duur bureau. De SP is voor ouderwetse subsidies, zelfs voor een partnerschap tussen overheid en organisatie. Als je dan per se wilt gaan aanbesteden, kies dan een onderhandse of bestuurlijke aanbesteding. Prijs is in onze ogen altijd minder belangrijk dan kwaliteit. Kwaliteit is naast professionaliteit gebaseerd op werk- en levenservaring, liefst mensen die geworteld zijn in de wijk waar ze gaan werken.
Burgerkracht
De burger moet centraal staan. Vraag niet zoveel maar luister een keer! Burgerkracht is niet af te dwingen. Iedereen wil wel wat doen maar het moet bij je passen. Ga uit van wat mensen al doen. Als je het visiedocument en het basisbestek leest wordt de opdrachtgever/nemer relatie geperfectioneerd maar niet de allerbelangrijkste relatie: burger/overheid. Van bovenaf opdragen aan burgers dat ze elkaar moeten helpen, dat werkt niet.
Te ervaren?
Een twintigtal dames van actiegroep 'Wij zijn de thuiszorg Rotterdam' vroegen de commissie of ze te duur en ervaren waren. Per 1 januari 2012 zijn de huishoudelijke verzorgenden van Thuiszorg Rotterdam overgegaan naar Faveo. Dat zou gebeuren met behoud van verworven arbeidsvoorwaarden. In december schreef Faveo echter dat ze te duur waren. Huishoudelijk werk is onlosmakelijk verbonden met ondersteuning en signalering, het gaat hier dus om zorg en de zorg is geen markt volgens de SP. De huishoudelijk verzorgenden laten het er niet bij zitten. Samen met de vakbond wordt het conflict met Faveo uitgevochten.
Strijdbare huishoudelijk verzorgenden in de commissiezaal
- Zie ook:
- Sociale zaken en werk
- Zorg en welzijn