Buurten bij het Parkenoverleg
Buurten bij het Parkenoverleg
Vorige week was de SP-fractie op bezoek bij het Parkenoverleg in het Rotterdamse Milieu Centrum (RMC) tegenover het stadhuis. Gedelegeerden van het Vroessenpark, Het Park (bij de Euromast), het Kralingse bos en de Hoogvlietse parken spraken met de SP-ers over hun parken en de stadsnatuur in het algemeen.
Het Parkenoverleg bestaat sinds 2007 en is een initiatief van het RMC. Ze houden de stand van zaken rond de parken scherp in de gaten. Ze delen vele problemen zoals stroperigheid, taaie regeltjes en procedures, en de willekeur van de deelgemeenten. Natuurlijk is er te weinig geld. Maar niet iedereen is er voorstander van de deelgemeente meer geld te geven, want zij moeten weer de keuze maken of ze het uitgeven aan het groen en het onderhoud van de parken. SP-raadslid Josine Strörmann: ''Op een gegeven moment moeten ze kiezen tussen een kapotte weg, het buurthuis opknappen of het park een beurt geven, dan komt het park als laatste en is het geld op.'' De SP vindt dat het onderhoud centraal geregeld moet worden vanaf het stadhuis. De meerderheid van het overleg deelde deze mening. Eensgezindheid is er over dat er een centrale visie moet komen op stadsnatuur. Het gaat dus niet alleen om geld.
SP-fractie in gesprek met het Rotterdamse Parkenoverleg
Angst is er wel in deze tijden van crisis over het onderhoud van de parken dat er onder kan gaan lijden. Daar zal als eerste op bezuinigd worden. Volgens enkele aanwezigen kan de crisis ook een zegening zijn; Als er weinig geld is gaan sommige megalomane projecten ook niet door en dat is vaak ten gunste van de stadsnatuur. En dan is er ook nog het gevaar van de vervuilende A15. SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn: ''Het lijkt wel alsof het in de raad er alleen maar om gaat dat niets de A15 in de weg mag zitten, naar argumenten wordt niet geluisterd.'' Daar kan geen procedure tegenop volgens bomenridder Jeanne van der Velde van de Hoogvlietse parken.
Delegatie Parkenoverleg en Rotterdamse SP-fractie voor de bomen
Toch gloort er ergens hoop voor het Rotterdamse groen en alle dieren die daar in leven volgens Strörmann. De Dierenwelzijn- en natuurnota uit 2003, een initiatief van de SP en de toenmalige stadspartij wordt door de huidige wethouder, die duurzaamheid in haar portefeuille heeft, opgepikt.
Het Parkenoverleg en de SP-fractie gaan een verzoek indienen voor een commissiebezoek aan enkele parken om andere raadsleden te informeren over de meerwaarde van de stadsnatuur en onderhoud van parken in Rotterdam.