h

SP viert Dag van de Arbeid

3 mei 2010

SP viert Dag van de Arbeid

Zaterdag werd de Dag van de Arbeid gevierd; de dag dat we vieren dat arbeiders door strijd de rechten hebben gekregen waarvan wij nu allemaal profiteren. SP'ers gingen op pad om actie te voeren voor het behoud van één van deze rechten: het recht om op je 65ste te stoppen met werken. Nog steeds bleek het grootste deel van de Rotterdammers deze verworvenheid te willen behouden. In de avond was er een 'Vier de actie!' feest in poppodium Exit, waar de schoonmaakhelden in het zonnetje werden gezet en waar werd gesproken over wie de crisis moet gaan betalen.

Handtekening door Aad
Van jong tot....

Op het Afrikaanderplein werd zaterdagmiddag duidelijk dat mensen nog steeds verontwaardigd zijn over het voornemen van veel partijen om de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar. Het overgrote deel van de mensen zette zonder enige twijfel zijn of haar handtekening op de petitie die politiek partijen oproept om niet te morrelen aan de AOW-leeftijd. Veel mensen dachten dat er al een definitief besluit genomen was, maar niets is minder waar. Deze mensen bleken maar wat opgelucht dat ze op 9 juni nog een keuze hebben om de AOW-leeftijd te behouden.

Handtekening door Vera
...iets ouder, iedereen wil dat de AOW-leeftijd 65 blijft!

De mensen hadden ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een referendum. Door sponsjes te gooien in grote tomaten konden de marktbezoekers aangeven waarop er volgens hen wel bezuinigd mag worden. De uitslag was weinig verrassend: van onze sociale voorzieningen - zoals de zorg en de AOW - moet de politiek afblijven, maar op prestige-objecten - zoals de JSF - en op het koningshuis mag van de Rotterdammers best wel wat beknibbeld worden. Zelfs op Koninginnedag gaf het grootste deel van de mensen aan bezuinigingen te willen zien op het koningshuis.

Referendum
Het referendum gaf een duidelijke koers aan: sociaal in plaats van asociaal

In de avond verplaatsen de SP'ers zich richting Poppodium Exit; waar de SP het 'Vier de actie' feest had georganiseerd. Met muziek en sprekers werd het belang van actievoeren en van de komende verkiezingen benadrukt. Als eerste riep Carrie, die de avond presenteerde, vakbondsbestuurder Egbert Schellenberg op het podium. Hij was in de middag aanwezig bij de 1 Mei demonstratie op de Coolsingel en vertelde hoe deze demonstratie zonder enige aanleiding hardhandig werd onderbroken door de politie. Schellenberg: "Hoe kunnen we nou demonstreren zonder dat we vlaggen mee mogen nemen?"

Egbert
Vakbondsbestuurder Egbert Schellenberg

Na Schellenberg kwamen de helden van 2010 op het podium: de schoonmakers! Na maandenlang actie gevoerd te hebben voor respect, onderwijs, reiskosten en twee dubbeltjes meer salaris per uur, wonnen zij deze strijd van de werkgevers en toonden hiermee aan dat actievoeren loont. Dat de schoonmakers een voorbeeldfunctie vervullen, blijkt wel uit het feit dat nu ook de vuilnismannen het werk hebben neergelegd. Een staande ovatie kwam de schoonmakers dan ook ten deel. Het mooiste eerbetoon aan hen kwam van Manoushka de dochter van Christien - één van de schoonmaaksters - die spontaan en onvoorbereid drie nummers ten gehore bracht.

Schoonmakers op het podium
De helden op het podium

Na dit muzikale intermezzo kwamen de Rotterdamse SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn en SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut op het podium om te praten over de komende campagne en wie de crisis moet gaan betalen na 9 juni. De keus zal er om gaan of degenen die de crisis hebben veroorzaakt hiervoor zullen opdraaien, of dat degenen die er part nog deel aan hebben dit moeten gaan doen. De aanwezigen konden door het 'tomatenreferendum' hun mening geven, en die was wederom duidelijk: Stop met de afbraak van onze verzorgingsstaat en laat de rijken de crisis betalen!

Sadet
SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut

Het slotwoord was wederom aan Schellenberg: "Laten we nooit vergeten dat arbeiders in het verleden niet voor niets hebben gevochten voor verworvenheden als de achturige werkdag en een vijfdaagse werkweek. Deze verworvenheden mogen we nooit opgeven."

Nadat het programma dat de SP had georganiseerd was afgelopen, nam het Rotterdamse kunstenaarscollectief 'De Fabriek' het over met 'The Communist Party', een avond vol theater en muziek met een kritisch blik naar onze kapitalistische samenleving.

U bent hier