Participatieplaatsen in Rotterdam, hoe zit dat?
Participatieplaatsen in Rotterdam, hoe zit dat?
De SP vraagt morgen in een spoeddebat aandacht voor de invoering van zogenaamde ‘participatieplaatsen’ in Rotterdam. Daarmee is Rotterdam namelijk ondertussen begonnen, zo lijkt het. En dat terwijl de SP al geruime tijd zit te wachten op uitwerking van de plannen.
Via participatieplaatsen wil het stadsbestuur mensen met een uitkering aan het werk schoppen, zonder loon. Josine Strörmann: ‘Deze week kreeg ik in een telefoontje te horen hoe dit in zijn werk gaat. Een dertigtal mensen met een uitkering, het merendeel vrouwen van (ruim) boven de 50 jaar, was door sociale zaken verzameld in een zaaltje en kreeg te horen dat ze aanstaande maandag moesten beginnen bij de Roteb. Daar moesten ze papierprikken en vegen. Het ging hier volgens mijn contact niet om Werkdirect, maar om onbetaalde participatieplaatsen. Ook werd aangegeven dat dit verplicht was en dat weigering tot een een boete op de uitkering zou leiden. De dochter van mijn contactpersoon, een alleenstaande moeder met drie kinderen in de leeftijd van 2, 7 en 11 jaar, schrok hier erg van. Zij dacht vrijgesteld te zijn van sollicitatieplicht omdat haar jongste kind onder de vijf jaar is. Mevrouw was de enige niet die het een en ander erg overviel. Er liepen zelfs vrouwen huilend de zaal uit.’
De SP is tegenstander van participatiebanen, omdat de SP vindt dat werk moet lonen. Werken voor alleen je uitkering, daar is de SP tegen. Daarbij komt dat de SP nu al een hele tijd wacht op de uitwerking van het college van het fenomeen ‘participatieplaatsen’. Nu blijkt dat de uitvoering al is begonnen wil de SP het naadje van de kous weten.
Vragen aan de gemeenteraad waarop Josine Strörmann antwoord wil.
- Zie ook:
- Sociale zaken en werk