Aan: de voorzitter van de gemeenteraad
Aan: de voorzitter van de gemeenteraad
Aan: de voorzitter van de gemeenteraad
Rotterdam, 12 maart 2008
Betreft: aanmelding regeling van werkzaamheden (cf. Art. 18 regl. van orde)
betreffende participatieplaatsen
Geachte voorzitter,
Van de week werd de SP-fractie door een telefoontje geconfronteerd met de uitvoering van het aanbieden van participatieplaatsen in Rotterdam.
Een dertigtal mensen met een uitkering krachtens de WWB, het merendeel vrouwen van (ruim) boven de 50 jaar, was door Sozawe verzameld in een zaaltje en kregen te horen dat ze aanstaande maandag moesten beginnen bij de Roteb. Het werk dat ze zouden gaan doen behelsde voornamelijk zaken als papierprikken en vegen. Ik vertelde mijn contact dat het dan waarschijnlijk om Werkdirect zou gaan. Het werk zou voor drie en misschien zes maanden zijn en ook het type werk duidde op Werkdirect. Maar het ging niet om Werkdirect, het zou gaan om onbetaalde participatieplaatsen. Ook werd aangegeven dat dit verplicht was en dat weigering tot een maatregel, een boete op de uitkering, zou leiden. De dochter van mijn contactpersoon, een alleenstaande moeder met drie kinderen in de leeftijd van 2, 7 en 11 jaar schrok hier erg van. Zij dacht vrijgesteld te zijn van sollicitatieplicht omdat haar jongste kind onder de vijf jaar is. Mevrouw was de enige niet die het een en ander erg overviel. Er liepen zelfs vrouwen huilend de zaal uit.
U weet dat de SP absoluut geen voorstander is van participatiebanen, als ze in een vorm worden gegoten van productief werk zonder loon. Wij zijn nog in afwachting, al geruime tijd trouwens, van een uitwerking van het college van dit fenomeen. Nu blijkt dat de uitvoering al begonnen. De SP-fractie wil daarom het naadje van de kous weten.
Ik verzoek u dan ook om dit onderwerp tijdens de raadsvergadering van 13 maart a.s. te agenderen voor de regeling van werkzaamheden zodat ik het college kan vragen om met een uitleg te komen over de gang van zaken betreffende participatieplaatsen, met daarin in ieder geval antwoord op de volgende vragen:
- voor welke doelgroepen zijn deze plaatsen bedoeld?
- is dit de enige soort invulling van het fenomeen participatieplaatsen?
- hoe verhoudt het een en ander zich tot eventuele (eerdere) vrijstelling van sollicitatieplicht bij ouderen en alleenstaande ouders met kinderen onder de vijf jaar?
- zijn alleenstaande ouders met een kind van twee jaar verplicht zijn om te solliciteren en kunnen ze zelfs gedwongen aan de slag gestuurd worden?
- hoe verhouden participatieplaatsen zich tot een project als Werkdirect? Het werk dat aangeboden wordt is immers hetzelfde als bij Werkdirect;
- hoe kan het dat iemand via Werkdirect wel een loon krijgt en iemand die hetzelfde werk doet via een participatieplaats alleen maar zijn uitkering krijgt?
- hoeveel mensen zijn op deze manier al gedwongen om een participatiebaan aan te nemen,?
- is er sprake van dat deze participatieplaatsen voorheen bezet werden door Wsw’ers, WIW’ers en oude banenpoolers, dus met andere woorden is er sprake van verdringing op dit niveau van de arbeidsmarkt?
Als dit stuk van het college klaar is kan het onderwerp in de commissie ESMV geagendeerd worden.
Met vriendelijke groet,Josine Strörmann