h

Succes: definitief geen sloop in de Fazantstraat en Vogelbuurt

18 december 2020

Succes: definitief geen sloop in de Fazantstraat en Vogelbuurt

Foto: SP Rotterdam

Tijdens de raadsvergadering van 17 december is er gestemd over de plannen voor de Fazantstraat en de Vogelbuurt. De sloopplannen zijn definitief van de baan na verzet van bewoners. Tijdelijk raadslid Kees Jonker benadrukte nog eens de absurditeit van de sloopplannen tegen wethouder Kurvers: 'De aankondiging van uw hoogst verwerpelijke sloopplan heeft veel leed veroorzaakt in de Fazantstraat. Overbodig leed. De bewoners wisten met hun verhalen duidelijk te maken waarom uw sloopplan regelrechte flauwekul was.'

Eindelijk is er naar de bewoners geluisterd. Als de bewoners niet in opstand waren gekomen, dan zou de gemeenteraad gewoon de sloopplannen doorvoeren. De SP en de bewoners waren er gelukkig op tijd bij om te laten zien dat slopen bezopen is.

Gisteren is wel het raadsvoorstel over 'Vogelbuurt-Fazantstraat : Aanwijzing - Vestiging gronden Wet voorkeursrecht gemeenten - WvG' aangenomen. Maar er is een amendement ingediend en ondertekend door alle partijen behalve door de VVD en het CDA. Dit amendement is met meerderheid aangenomen en hiermee is sloop van de baan en wijzigt daarom het raadsvoorstel. Waar dit concreet voor zorgt is dat de huizen blijven staan. Maar als een bewoner weg wil, dan kan het huis aan de gemeente verkocht worden. De gemeente kijkt dan of het huis samengevoegd kan worden met een andere woning en eventueel verder opgeknapt kan worden.

Vreemd genoeg is er volgens wethouder Kurvers nu geen geld meer voor het opknappen van de buitenruimte, nu er geen sloop meer is. Na de kerst gaat de wethouder in gesprek met bewoners om alternatieve plannen te bespreken. De moties van de oppositie die opriepen tot bepaalde verbeteringen in de Vogelbuurt zijn gisteren helaas niet ondersteund door de coalitiepartijen. De SP zal erop toezien dat de gemeente daadwerkelijk gaat investeren in de Vogelbuurt, voor en met de huidige bewoners.

Kees Jonker tegen VVD wethouder Bas Kurvers tijdens de raadsvergaddering: 'U hebt ervoor gezorgd dat de bewoners van de Fazantstraat sinds 25 september slapeloze nachten hebben gehad. Woede, wanhoop, stress, burnouts. U zadelde honderden mensen in de Vogelbuurt er die laatste vrijdag van september mee op. Men moest van de ene op de andere dag gaan actievoeren voor het behoud van woningen, waar in alle tevredenheid in gewoond werd. Wat de bewoners van de Fazantstraat sinds eind september hebben laten zien, was een prachtig voorbeeld van hoe je je als straat moet organiseren tegen een kwaadaardige overheid.'

U bent hier