h

SP bezoekt vogelopvang De Houtsnip

3 juli 2018

SP bezoekt vogelopvang De Houtsnip

Foto: Liesbeth Hoogenboom/SP

Met man en macht wordt er in de regio gewerkt om honderden met olie besmeurde zwanen, ganzen en andere vogels weer schoon te krijgen. De vogels zijn het slachtoffer van de ramp die zich vorige week afspeelde in de Petroleumhaven toen een schip de kade raakte en 200 ton ruwe stookolie in het water verloor. De SP bezocht gisteren een van de vier vogelopvangen, De Houtsnip in Hoek van Holland.

Aard Langenberg, een van de vrijwilligers van de vogelopvang leidt ons rond. De vogels op de foto hierboven zijn al schoon en wachten bij elkaar voor een laatste check. Voordat ze terug worden uitgezet, wordt nog een keer gecontroleerd of ze wel echt waterproof zijn. Restjes olie, ook heel kleine, tasten de waterdichtheid van het verenkleed aan en daarmee het drijfvermogen van de vogels. Langenberg: 'Het extra stukje terrein dat De Houtsnip onlangs in gebruik mocht nemen, kwam geen week te vroeg. Daar kunnen we de extra beesten gelukkig kwijt.'

Samen uit, samen thuis
Het uitzetten wordt een gecoördineerde klus tussen alle vogelopvangen. Zwanen leven in paren en die zijn door de ramp nogal eens van elkaar gescheiden geraakt. Door ze gelijktijdig uit te zetten is de kans het grootst dat de paren elkaar weer terugvinden. Anders gaan ze naar elkaar op zoek, keren in de zoektocht terug naar de haven en raken daar weer van de olie in de drup. Niet in de laatste plaats omdat niet alleen de zwanen zijn besmeurd maar ook al hun eten. Het zal een paar jaar duren eer de haven wat dat betreft weer 'schoon' zal zijn.

 

Foto: Liesbeth Hoogenboom/SP

Hoek van Hollanders leven mee
Overweldigend vinden de vrijwilligers van de vogelopvang de - kostenloze - steun die ze uit het dorp krijgen. In no time waren alle flessen Dreft - het middel waarmee de olie het best te verwijderen is - uit de schappen van de plaatselijke supermarkt weggekocht door de Hoekenezen en richting opvang gebracht. Plaatselijke tuinders zorgen voor kroppen andijvie, kleine en grote ondernemers uit de buurt leveren andere benodigdheden zoals handschoenen en plastic schorten. Een aannemer komt binnenkort een buitenzwembad voor de vogels op het nieuwe stuk terrein aanleggen. Langenberg is ontzettend blij met de steun. 'Want,' zo legt hij uit, 'we zijn nog niet klaar. Er zwemmen nog ganzen en zwanen rond in het gebied. Die moeten het water nog uit.'

In het AD van gisteren was te lezen dat Rijkswaterstaat het actief zoeken naar besmeurde vogels is gestaakt. Elke dag worden er echter nog vogels binnen gebracht, dus wat de SP betreft gaat het zoeken voorlopig gewoon door.

Foto: Liesbeth Hoogenboom/SP

U bent hier