h

Herdenking 70 jaar Nakba: zonnig, waardig (en harder nodig dan ooit)

14 mei 2018

Herdenking 70 jaar Nakba: zonnig, waardig (en harder nodig dan ooit)

Foto: Ineke Palm/SP

Meer dan 600 bezoekers bezochten afgelopen zaterdag de herdenking van 70 jaar Nakba. Met het stichten van de staat Israël werden 700.000 Palestijnen uit hun huizen verdreven. Verspreid over de wereld wonen ze, vaak – nog steeds – in vluchtelingenkampen.

Een prachtig program was het op en rond het Grote Kerkplein in gebouw de Heuvel en de Steigerkerk. Het volkslied werd gezongen, de vlag uitgerold, er werd een minuut stilte gehouden en vredesduiven werden opgelaten. Vrolijkheid was er met muziek, dans en (kinder-)theater onder de stralende zon. In de kerk en de Heuvel waren diverse sprekers met verstand van de situatie ter plekke en in de Palestijnse gemeenschap. Aan de kraam waren er onder het genot van diverse hapjes stevige discussies te voeren.

Foto: Ineke Palm/SP

Een aantal SP’ers was mede verantwoordelijk voor de organisatie. ROOD-jongeren namen ‘s ochtends deel aan de Mars voor recht op terugkeer. SP-fractievoorzitter Aart van Zevenbergen en raadslid Tylan Cicek waren aanwezig. Van Zevenbergen: ‘Door het mooie weer zou je haast denken dat het een feest was. Maar die zeventig jaar hebben vooral onderdrukking gebracht. En de bombardementen op Gaza de afgelopen dagen laten maar weer zien dat dat vrede voorlopig ver weg is. Bijeenkomsten als deze blijven daarom belangrijk. We moeten solidair blijven met slachtoffers van oorlog en staatsgeweld.’

Foto: Ineke Palm/SP

U bent hier