h

SP spreekt met Rotterdamse speeltuinen over nieuw beleid

29 juni 2017

SP spreekt met Rotterdamse speeltuinen over nieuw beleid

Foto: SP

De SP-fractie ontving een groot aantal mensen van speeltuinverenigingen, belangenorganisatie VERS en Buurt- en Speeltuinwerk op het stadhuis. SP-raadslid Josine Strörmann had ze uitgenodigd om te horen wat ze van de nieuwe beleidsregels voor de Rotterdamse speeltuinen vinden. De subsidie wordt weer centraal vanuit de gemeente verdeeld met allerlei meestal onmogelijke kwaliteitseisen. De wethouder wil de regels per meteen invoeren. De SP vindt dat een slecht plan, gezien de heftige reacties van veel betrokkenen die aanwezig waren bij de druk bezochte bijeenkomst. De SP heeft de nieuwe beleidsregels voor de Rotterdamse speeltuinen op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van 4 juli gezet .

Uit de reacties van de speeltuinverenigingen en enkele gebiedscommissieleden blijkt dat er nog heel wat aan dit stuk te sleutelen valt. Het onderzoek waarop de beleidsregel gebaseerd is, is al van twee jaar geleden. Sommige zaken zijn inmiddels verbeterd of verslechterd en die worden niet meegenomen in de huidige verdeling van activiteitensubsidie en/of uren toezicht.

Kritiek op de kwaliteitseisen

Ook is er veel kritiek op de eisen waar aan een speeltuin moet voldoen om als ‘vitale’ of ‘plus’ speeltuin aangemerkt te worden. Zoals een vrijwilliger al zei: 'Er wordt een meer sociaal-culturele rol verwacht, maar met minder geld meer kwaliteit leveren, dat kan natuurlijk niet.' De omgeving van speeltuin De Wielewaal zou niet 'vitaal' zijn, dus worden ze gekort. Dit terwijl er geen andere optie is voor kinderen in de buurt. Een ander voorbeeld is speeltuin de WiffelWaffel in Schiemond, zij krijgen nu nog maar 18 uur in plaats van 32 uur voor personeel, ze hebben ook nog een eigen pand dat veel kost aan onderhoud. Doordat Schiemond en Lloydkwartier als één buurt wordt gezien komt er een gemiddeld hoger inkomen uit de statistieken en wordt de speeltuin flink gekort en daarmee met sluiting bedreigd.

Vrijwilligers-caroussel

Er is nog steeds een tekort aan vrijwilligers en geld voor betaald en goed opgeleid toezicht. Josine Strörmann: 'Het blijkt ontzettend veel tijd en moeite te kosten om mensen met een uitkering, die in het kader van de Tegenprestatie aan de speeltuinen worden toebedeeld, te begeleiden. Als deze mensen het juist heel goed doen, haalt de gemeente ze vaak weer weg omdat ze dan weer geschikt zouden zijn voor een betaalde baan. Dan zit de vereniging weer met lege handen.'

De SP wil het conceptstuk in de raad bespreken maar ook in de commissie ZOCS, vergezeld van alle brieven aan de gebiedscommissies met de uitkomst van de financiële gevolgen voor de speeltuinen en alle adviezen van de gebieden aan wethouder Visser. Ook stelt de SP een expertmeeting voor.

Foto: SP

Aart van Zevenbergen (links), vice-voorzitter van de gebiedscommissie Feijenoord zit niet te wachten op gecentraliseerd beleid: 'Elke buurt, elk gebied is anders, daar moet je de speeltuinen op aanpassen. Dan is maatwerk nodig.'

U bent hier