h

Vragen over grondwateraanpak Agniesebuurt en Zomerhofkwartier

15 februari 2017

Vragen over grondwateraanpak Agniesebuurt en Zomerhofkwartier

Foto: Wikimedia Commons

De gemeente Rotterdam gaat binnenkort een deel van het riool in de Agniesebuurt en het Zomerhofkwartier vervangen. Bij dit nieuwe systeem komt hemelwater niet langer in het riool, maar moet het worden opgevangen in de bodem, wat gevolgen heeft voor de grondwaterstand. De omwonenden hebben vooralsnog meer vragen dan antwoorden over de deze ingrijpende maatregelen en ook de SP wil graag donderdag van de wethouder weten wie waarvoor precies verantwoordelijk is, wat de consequenties voor de omgeving zijn en hoe de kosten verdeeld gaan worden.

Afgelopen december zijn de bewoners van de Agniesebuurt en het Zomerhofkwartier geïnformeerd door de gemeente over de op handen zijnde veranderingen aan het riool. Het zou een experiment betreffen, met Europees subsidiegeld. Het nieuwe, zogenaamde gescheiden systeem, zorgt ervoor dat hemelwater voortaan moet worden opgeslagen in de binnentuinen en erven van de omwonenden. Dit heeft grote gevolgen voor de grondwaterstand, en daarmee voor de planten, bomen en het al dan niet vollopen van souterains en kelders bij hevige regenval.

Daarnaast stelt de gemeente dat de omwonenden verantwoordelijk zijn voor het grondwaterpeil. Zij moeten zorgen – organisatorisch en financieel – voor ophoging van erven en het binnenterrein en de aanleg van drainage. SP-raadslid Querien Velter plaatst vraagtekens bij de gang van zaken: 'Ik vraag me af of je bewoners zo maar die verantwoordelijkheid in de schoenen kan schuiven of dat dat wenselijk is. We hebben het niet over een paar tientjes en alle omwonenden moeten meedoen, willen de maatregelen zin hebben. Ga er als kleine VVE of enkele eigenaar maar aan staan om het voor elkaar te krijgen. Juist omdat het een experiment is, moet de wethouder de ruimte nemen voor goed vooronderzoek en het betrekken van de bewoners.'

U bent hier