h

Stem je niet dan ben je voor...

29 november 2016

Stem je niet dan ben je voor...

Ga je morgen niet naar de stembus voor het referendum, dan stem je in met de Woonvisie van het Rotterdams stadsbestuur. Dat is nogal een beschuldiging, die om uitlegt vraag.

Morgen mogen alle Rotterdammers vanaf achttien jaar per referendum aangeven of ze voor of tegen de Woonvisie Rotterdam zijn. Wat betekent het nu voor de uitslag als je juist gaat stemmen of thuis blijft? Hieronder zetten we het op een rij.

Belangrijk daarbij is je te realiseren dat de uitslag pas geldig is, als de opkomt 30 procent of hoger is. Rotterdam telt 497.540 kiesgerechtigden. 149.262 Rotterdammers moeten dus naar de stembus om het referendum tot een succes te maken.

Je gaat naar de stembus

Je gaat en stemt voor
Je stem telt mee voor de de opkomst en je geeft aan in te stemmen met grootschalige sloop van betaalbare woningen.

Je gaat en stemt blanco
Je stem telt mee voor de de opkomst en je geeft aan dat je neutraal staat tegenover de woningplannen van het Rotterdams stadsbestuur

Je gaat en stemt tegen
Je stem telt mee voor de opkomst en je geeft aan dat je om - minstens om acht goede redenen - tegen de sloop van 20.000 betaalbare woningen bent.

Je blijft thuis

Bijvoorbeeld omdat je niet zo veel op hebt met referenda. Dat is niet raar, want eerdere uitslagen van grote referenda zoals de Europese grondwet en het Oekraineverdrag zijn vierkant genegeerd door de zittende politiek.

Toch zou het in dit geval jammer zijn, want je hebt wel een mening over de woonvisie. En de coalitiepartijen CDA, Leefbaar Rotterdam en D66 hebben aangegeven de uitslag te respecteren, áls die opkomst van 30 procent maar gehaald wordt. Door thuis te blijven tel je niet mee voor het opkomstpercentage, en help je dus de voorstanders van de woonvisie.

Alle reden om te gaan dus

Er is voor morgen mooi weer voorspeld, geen storm, geen regen: een beetje koud weliswaar, maar daar trekt een gezonde Rotterdammer zich niks van aan, toch? Alle reden dus om hier te kijken welke stembus het dichtst bij jou in de buurt is. En kijk hier in welk goed gezelschap je je morgen bevindt.

U bent hier