h

Schroef onaangekondigde inspecties bij gevaarlijke bedrijven op

25 september 2016

Schroef onaangekondigde inspecties bij gevaarlijke bedrijven op

Foto: Liesbeth Hoogenboom/SP

Vorige week luidden de Onderzoeksraad van de Veiligheid (OVV) en de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMenV) de noodklok over verschillende inspectiediensten in Nederland. De SP deelt die zorgen en stelt vragen aan het stadsbestuur over onze eigen milieu-inspectiedienst DCMR. Moet bijvoorbeeld het aantal onaangekondigde inspecties niet omhoog?

De SP hecht grote waarde aan een goed functionerende, onafhankelijke inspectiedienst. De afgelopen jaren is er echter flink bezuinigd op de Milieudienst Rijnmond (DCMR) en dat baart zorgen. De OVVen SMenV signaleren een landelijke trend dat inspecties trager en minder onafhankelijk worden. SP-raadslid Tom Weerdmeester: 'Een zaak als Odfjell werd indertijd aan het rollen gebracht door klokkenluiders van het bedrijf zelf, niet omdat de inspectie er goed bovenop zat. Dat is de wereld op z'n kop.'

De partij vindt ook dat het aantal onaangekondigde inspecties bij gevaarlijke bedrijven omhoog moet. Nu wordt tien procent van die bedrijven onaangekondigd geïnspecteerd. Weerdmeester: 'Dat betekent dat een bedrijf gemiddeld eens in de tien jaar een onaangekondigd inspectiebezoek kan verwachten. Ik wil dat dat veel vaker gebeurt.'

Bezuinigingen hollen inspecties uit

De gestapelde bezuinigingen afgelopen jaren op de inspectiediensten – ook bij DCMR, maken het ook steeds lastiger voor de dienst zelf om het expertiseniveau van het personeel op peil te houden. Weerdmeester wil weten wat het stadsbestuur doet om de kwaliteit van DCMR op orde te houden.

Begin dit jaar al trok de SP aan de bel toen de bedrijven in de haven suggereerden dat ze de veiligheid zelf onderling wel konden regelen.

U bent hier