h

Help vluchtelingen thuiskomen in Rotterdam

6 september 2016

Help vluchtelingen thuiskomen in Rotterdam

Foto: Ineke Palm/SP

Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen ondersteunt diverse projecten en initiatieven die ervoor moeten zorgen dat vluchtelingen en statushouders zich snel thuis voelen in onze stad. Misschien zit er een project tussen waaraan u uw steentje wil bijdragen.

De eerste bewoners van het AZC in de Beverwaard zijn gearriveerd. Het is zaak dat zij snel de weg leren en zich thuis gaan voelen in onze stad. Veel initiatieven voor vluchtelingen zijn al in de maak of net op gang en voor een aantal werkzaamheden is nog versterking nodig. Daarom heeft Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen vier werkgroepen. Hieronder leest u meer over de verschillende activiteiten.

Kunst, cultuur en sport

Eerder al konden (voormalig) vluchtelingen via het project Ongekend Bijzonder hun talent laten zien via verhaal, foto en film. Kunst, cultuur en ook sport zijn een prima middel om elkaar te ontmoeten. Ook de komende tijd worden er bezoeken aan musea en sportevenementen afgelegd. Culturele avonden en sportwedstrijden staan in de planning om te organiseren.

Taal

Cafe nl is een taal- en ontmoetingsplek voor vluchtelingen en vrijwilligers. De mensen leren de taal en gezamenlijk worden uitstapjes gemaakt. In leeszaal Oude Westen wekelijks op dinsdag tussen 17.00 en 19.00 uur en op zaterdag van 14.00 en 16.00 uur. In Stroop aan de Mathenesserweg op donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. De bedoeling is om het aantal locaties uit te beiden. Wie weet ziet u mogelijkheden in uw buurt.

Foto: Ineke Palm/SP

Wegwijs in de wijk

Statushouders willen graag snel de taal leren, weten hoe het hier gaat, mensen leren kennen en zich nuttig maken. Nieuwkomers hebben vaak nog wat hulp nodig bij de weg vinden door alle bureaucratie. Veel bewoners en bewonersinitiatieven staan open voor een helpende hand. Maakt u de sociale kaart van uw gebied of organiseert u een kennismakingsbijeenkomst? Of bent u actief in uw bewonersorganisatie en koppelt u de juiste mensen aan elkaar?

Media

De site van Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen wordt vernieuwd, zodat het DE verzamelplaats wordt van alle activiteiten die er te doen zijn rond het thema. Met een up to date kalender en verslagen. Ook komt hier het 'verhaal achter de vluchteling' te staan in verhalen en foto's. Heeft u een vlotte pen of fotografeert u goed? Of misschien heeft u webmasterskills...

Heeft u een uurtje of wat over voor een van de bovengenoemde activiteiten, neem dan contact op via info@rotterdamverwelkomtvluchtelingen.nl

Platform Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen is een samenwerkingsverband van onder andere SKIN, Mara, Samen 010, Nieuw Thuis Rotterdam, Spior, Vluchtelingenwerk Maasdelta, Attanmia, de Pauluskerk en diverse politieke partijen, waaronder de SP.  

U bent hier