h

Breid plekken nachtopvang per direct uit

15 september 2016

Breid plekken nachtopvang per direct uit

Foto: Liesbeth Hoogenboom/SP

Het groeiend aantal daklozen en buitenslapers baart de SP zorgen. Raadslid Josine Strörmann wil in debat met de wethouder om te zien wat er gedaan kan worden om dit aantal te verminderen. Maar de belangrijkste eis voor de korte termijn is om het aantal plekken in de nachtopvang per direct uit te breiden.

Ds. Dick Couvee van de Pauluskerk luidt de noodklok. Het aantal daklozen neemt weer toe. Enkele tientallen mensen slapen dagelijks op straat. Zijn bevindingen worden bevestigd in een onderzoek dat op verzoek van de Pauluskerk is gehouden onder 600 Rotterdammers. Uit de peiling blijkt tevens dat de helft van de Rotterdammers vindt dat deze mensen opgevangen dienen te worden. Ook de SP ontvangt een toenemend aantal signalen over huisuitzettingen, problematische schulden – een van de oorzaken van dakloosheid – en zogenoemde verwarde personen. Raadslid Josine Strörmann wil de wethouder hierover aan de tand voelen. 'Volgens de burgemeester hoeft niemand in deze stad buiten te slapen. Dat is een prima streven, maar de praktijk wijst dus anders uit. Het aantal plekken in de nachtopvang moet per direct uitgebreid worden.'

De oorzaken van de toegenomen dakloosheid zijn legio. Meer mensen hebben problematische schulden waardoor ze hun woning verliezen. Ook worden mensen eerder thuis geholpen bij psychische problemen dan dat ze worden opgenomen in een instelling. Het aan een huis helpen van daklozen stagneert: er zijn steeds minder betaalbare woningen en ook het aantal maatoplossingen blijft achter. Opnieuw een baan vinden valt niet mee. Strörmann: 'Deze problemen zijn niet allemaal binnen een dag verholpen. En ook niet voordat de winter weer aanbreekt. Maar daar moeten de daklozen niet de dupe van worden.'

U bent hier