h

SP: Cijfers Woonvisie kloppen niet

4 december 2015

SP: Cijfers Woonvisie kloppen niet

Dat de SP zich niet kan vinden in de visie op wonen van het rechtse college in Rotterdam zal niemand verbazen. Eerder al liet de fractie weten de nieuwe Woonvisie ‘een utopisch wensbeeld te vinden, niet bedoeld voor het gros van de Rotterdammers’. Maar naast kritiek op de inhoudelijke keuzes, hekelt de SP-fractie ook het waarheidsgehalte van de Woonvisie en presenteert dit in het eerste deel van haar onderzoek. De SP roept Rotterdammers op 9 december naar het stadhuis te komen en een tegengeluid te laten horen tegen de schandalige plannen op wonen van het college.

SP-Raadslid Querien Velter: ‘De visie hangt aan elkaar van ongefundeerde aannames, tegenstrijdigheden en loze beleidstermen. Zo wordt er bijvoorbeeld gesteld dat Rotterdam teveel goedkope woningen heeft en met 20.000 minder toekan, maar vergeet het college een groot deel van de huurders mee te nemen in haar cijfers’.

In dit document wil de SP-fractie afrekenen met een aantal van deze aannames, op basis van de feitelijke cijfers en wetenschappelijk onderzoek. ‘Het kan niet zo zijn dat dit college wegkomt met loze termen als ‘streven naar een gezonde mix van bewoners’, terwijl er eigenlijk zou moeten staan grof gesubsidieerde gentrificatie voor de middenklasse.’ zegt Velter.

Ook is het opvallend dat het college op meerdere plekken keuzes maakt die conflicteren met haar eigen beleid. Zoals het vergroten van de goedkope particuliere voorraad, ondanks de noodzakelijke jarenlange inzet om de problemen en achterstanden in dit woonsegment aan te pakken.

Afgelopen maanden heeft de SP-fractie samen met bewoners, organisaties, haar leden en diverse wetenschappers gewerkt aan een onderzoek naar aanleiding van de Rotterdamse Woonvisie. Op 9 december zal de SP haar eigen visie op wonen in Rotterdam presenteren tijdens de raadsbehandeling van de Woonvisie. Deze start om 9.30 uur in de raadszaal van het Stadhuis.

U bent hier