h

Woonvisie college Rotterdam: Ongefundeerd wensdenken

18 oktober 2015

Woonvisie college Rotterdam: Ongefundeerd wensdenken

Onlangs presenteerde het Rotterdamse college de concept-Woonvisie. Hierin valt te lezen dat het college af wil van 20.000 goedkope woningen. 'De nieuwe toekomstvisie op wonen in Rotterdam is een utopisch wensbeeld, niet bedoeld voor het gros van de Rotterdammers' stelt SP Raadslid Querien Velter. 'De hele visie hangt aan elkaar van ongefundeerde aannames en er wordt niet verteld dat grof gesubsidieerde gentrificatie nodig is om dit te bereiken'. De SP werkt aan een alternatieve Woonvisie en is daarom een onderzoek gestart met de hulp van bewoners, organisaties en wetenschappers.

Sterke schouders
Om Rotterdam meer 'sterke schouders' te geven kiest dit college voor een kunstgreep: volgens de concept-Woonvisie moet de komende vijftien jaar worden ingezet op het uitsluiten van huidige inwoners met een laag inkomen en vervangen door mensen met midden- en hogere inkomens. Dit zou volgens de visie moeten leiden tot een 'gezonde mix' van bewoners en dat zou goed zijn voor de stad. Maar wat bedoeld het college in deze context met 'de stad'? Dit vraagt SP-raadslid Querien Velter zich af. De SP denkt dat met 'de stad' ieder geval niet 50% van de Rotterdammers¹ wordt bedoeld, die vanwege een laag inkomen afhankelijk zijn van een sociale huurwoning.

Miljoenen euro's worden door dit college geïnvesteerd in deze top-down gentrificatie, maar wat is hiervan het resultaat? Heeft de sloop-nieuwbouw van wijken, zoals Crooswijk en Hoogvliet, nu geleid tot minder armoede en een betere leefomgeving voor de bewoners? Of zijn ze 'slechts' weggejaagd naar andere delen van de stad? Velter: “De manier waarop wethouder Schneider zijn doel wil bereiken is door wetenschappelijk onderzoek bewezen als niet effectief. Helder moet zijn dat de wethouder met deze strategie de positie van wijken wil verbeteren, niet van mensen.”

Foto: SP

Alternatief
De SP zou het in haar alternatieve visie graag willen omdraaien, het uitgangspunt moet juíst de huidige bewoners zijn: hun slechte economische positie is het probleem, niet het feit dat zij in een bepaalde wijk wonen. Dat betekent ook dat je de bestaande sociale samenhang in een woonbuurt serieus moet nemen. Op stads- of gebiedsniveau praten over een 'gezonde mix' heeft weinig te maken met de realiteit of de wensen van mensen in de verschillende buurten, zeker niet als een groot deel van de Rotterdammers structureel wordt weggezet als 'kansarm' of een 'probleem'. Ook diverse organisaties en gebiedscommissies hebben dit al in hun reactie op de Woonvisie laten weten.

Momenteel is de SP bezig met een rondgang langs wetenschappers, bewoners en maatschappelijke organisaties. Ook onderwerpen die in de Woonvisie van het college onderbelicht blijven, zoals verduurzaming van de woonvooraad en bewonersparticipatie, krijgen de aandacht. Velter: “Er zijn veel ideeën en onderzoeken over hoe een stad toegankelijk kan blijven voor iedereen en toch economisch sterk genoeg kan zijn. In onze alternatieve Woonvisie willen we dat inzichtelijk maken.”

Wil je je mening kwijt over de concept-Woonvisie of meedenken over het alternatief? Stuur dan een mail naar: fractie@rotterdam.sp.nl
Lees hier al de reactie van het Huurdersnetwerk Rotterdam.

¹ CBS Regionaal Inkomensonderzoek, Bewerking door OBI via http://rotterdam.buurtmonitor.nl/jive

U bent hier