h

Buurten bij de winkel in de wijk

7 augustus 2015

Buurten bij de winkel in de wijk

Foto: SP

SP-raadslid Tom Weerdmeester maakt deze zomer een toer langs winkeliersverengingen, voornamelijk op Zuid. Om kennis te maken en in kaart te brengen hoe het gaat met de kleine ondernemers in Rotterdam. Wordt er te veel aandacht besteed aan het centrum en worden de winkelstraten in de woonwijken aan hun lot overgelaten? Inmiddels zijn er al verschillende bezoekjes gebracht en is er een eerste indruk.

Onlangs bij Wesley Fok, hij heeft twee winkels van Verhage (cafetaria), op het plein en nog eentje in de Beverwaard. Hij is zeer betrokken en mist dat bij veel andere ondernemers op het Prinsenplein in IJsselmonde. Ook woningcorporaties nemen een lakse houding aan volgens hem.

Foto: SP

Het Prinsenplein heeft een imagoprobleem, onveilig. Vroeger was er veel overlast en intmidatie door hangjongeren. Door betere samenwerking met de politie, met wie Wesley goed contact heeft, gaat het nu veel beter op het plein. Winkeliers op het Prinsenplein zouden wat aan dat imago kunnen doen zoals dat in de Beverwaard gebeurt. Daar zijn de winkeliers wel betrokken en organiseren er van alles voor de wijk.

Tussenpersoon

Hij wenst dat er een tussenpersoon komt die snel zaken regelt voor kleine ondernemers op het stadhuis. Bij de deelgemeente waren de lijnen toch korter of hadden ze gewoon meer te zeggen. Dit geluid kwam vaker terug. Weerdmeester: 'Ondernemers zijn goed in ondernemen, maar hebben minder kaas gegeten van bureaucratie. Een enkele vereniging heeft geld om dergelijke ondersteuning zelf te betalen, maar voorheen werd dat door de gemeente aangeboden, dus dat kan opnieuw ingevoerd worden.'

Vakkennis
Ook kwam het opnieuw verplichten van het middenstandsdiploma ter sprake. Nu mogen ondernemers zonder diploma een winkel runnen, zelfs het diploma 'sociale hygiëne' is niet meer verplicht voor alle horeca. Dat bevordert niet het vakmanschap.

Belangrijke pijnpunten hoorde Weerdmeester al eerder op werkbezoek bij de Charloisse winkeliersverenging en op de Strevelsweg. Net als in Delfshaven en op de Noorderboulevard. Hij gaat er mee aan de slag in de commissie Economie en in de raad. 'Eind augustus wordt de toer afgerond en zullen er conclusies worden getrokken. De SP zal zich blijven hard maken voor de wensen van de kleine ondernemers in de wijken.'

U bent hier