h

Skaeve huse alleen onder heel strenge voorwaarden

7 juli 2015

Skaeve huse alleen onder heel strenge voorwaarden

Ook de gemeente Rotterdam heeft besloten een proef te starten met skaeve huse. Kleine, sobere woningen voor de huisvesting van mensen die meermaals vanwege extreme woonoverlast hun woning zijn uitgezet. De SP is niet tegen de bouw een van dergelijke straatje met 'container-woningen', maar alleen onder zeer strenge voorwaarden. Nu Schiebroek-Zuid is aangewezen voor de bouw van de eerste woningen, zetten we de voors en tegens op een rij.

Geen vervanging van een GGZ-instelling

Allereerst zijn er de mensen die in de containerwoningen moeten gaan wonen. Het is zo dat een miniem deel van de Rotterdammers zich zo verschrikkelijk gedraagt, dat normaal wonen in een normale woonwijk onmogelijk is. Voor deze mensen zou een skaev huus een oplossing kunnen bieden. Echter, de meeste mensen die voor overlast zorgen zijn mensen met een psychiatrisch of een drugprobleem. Hier past geen opsluiting in een container aan de rand van de stad, maar een plaats in de verslavings- of geestelijke gezondheidszorg.

SP-raadslid Josine Strörmann is er bezorgd over: 'Er wordt enorm bezuinigd op deze zorg, het aantal 'verwarde mensen' in de stad neemt toe en dus ook de overlast. Maar een skeav huus moet geen goedkope, verkapte psychiatrische instelling zijn. Deze mensen hebben échte zorg nodig.'

Slimme locatie

En dan zijn er de mensen die de nieuwe buren van de skeave huse worden. In welke wijk plaats je de containerwoningen? De keuze voor de locatie is van cruciaal belang voor het slagen van zo'n project. Het lijkt logisch om hiervoor een plaats uit te kiezen die niet middenin een woonwijk ligt, maar ook niet kilometers van de bewoonde wereld. En de wijk moet 'het kunnen hebben'. De wijk zelf moet niet zelf al kampen met te veel problemen.

In die zin is de keus voor Schiebroek-Zuid van de gemeente een vreemde. Gebiedscommissielid Piet Koole legt uit: 'De buurt heeft al te kampen met overlast, ook zonder skaeve huse. Dat zou je eerst moeten oplossen. Anders krijg je niet anders dan – terechte – weerstand van de omwonenden. Als de huse hier toch komen, dan moet dat samengaan met heldere afspraken en extra mensen en middelen voor de wijkteams en de politie. Daarnaast moet er permanent toezicht komen, een soort conciërge, die ook het aanspreekpunt van de andere wijkbewoners kan zijn.'

Tot slot

Het spreekt voor zich dat kinderen niet thuishoren in een containerwoning. In het geval van 'overlastgevende gezinnen' zal dus naar een andere, passende oplossing gezocht moeten worden. Daarnaast zou het verblijf in de containerwoning tijdelijk moeten zijn en gericht op terugkeer naar een normale woning. De kosten moeten verdeeld worden over de gemeente en de corporatie. Beiden hebben tenslotte baat bij prettig wonende huurders.

Strörmann: 'We hebben het over een man of twintig, in de hele stad. We kunnen de randen van twee, drie geschikte wijken uitzoeken en dan goede afspraken maken met omwonenden, de corporaties, de wijkteams en de politie. Dan moet het probleem van de extreme woonoverlast op te lossen zijn.'

De komende tijd zullen SP'ers in Schiebroek langs de deuren gaan om te vragen wat zij vinden van de komst van de skaeve huse. Zij willen de zorgen horen, maar ook eventuele oplossingen en voorwaarden om de komst van de container-woningen mogelijk te maken.

U bent hier