h

MKB en ZZP'ers niet de dupe milieuzone

29 mei 2015

MKB en ZZP'ers niet de dupe milieuzone

Het Rotterdamse MKB en de ZZP'ers zullen niet de dupe worden van de invoering van een uitgebreidere milieuzone. Op verzoek van de SP werkt de wethouder een voorstel uit om naast de bestaande sloop-/inruilregeling een renteloze lening te verstrekken aan MKB'ers en ZZP'ers die moeite hebben met het vervangen van hun bedrijfsbus.

Foto: SP
MKB'ers en ZZP'ers zullen tegemoet worden gekomen als zij na de invoering van de milieuzone hun bedrijfsauto moeten vervangen. Op verzoek van de SP werkt de wethouder een voorstel uit voor deze beroepsgroep. Naast een bedrag uit de huidige sloopregeling komt men ook in aanmerking voor een renteloze lening voor de aanschaf van een vervangend busje. SP-raadslid Tom Weerdmeester is blij dat zijn voorstel is aangenomen door de raad: 'Je kan de loodgieter niet met z'n gereedschap het openbaar vervoer injagen en de fiets is ook geen alternatief. Tegelijkertijd hebben veel ZZP'ers en MKB'er de crisis ternauwernood overleefd dus zij moeten niet eenzijdig voor de kosten van zo'n milieuzone opdraaien. Het is goed dat de wethouder maatwerk gaat leveren.'

Meer verbetetervoorstellen haalden meerderheid

De SP deed gisteren bij de bespreking van de nota Luchtkwaliteit in de gemeenteraad nog een aantal voorstellen om de invoering van de uitgebreidere milieuzone te verbeteren. Zo komt er een milieu-stickersysteem naar Duits voorbeeld zodat ook auto's met een niet-Nederlands kenteken gaan meebetalen aan de milieuzone. Ook kunnen mensen die door eigen investeringen hun oude auto schoner hebben gemaakt zich melden bij de gemeente: zij mogen dan wel de zone in als zij met de APK-keuring in hand kunnen aantonen dat hun auto schoner is dan op grond van de leeftijd kan worden verwacht.

Ook steunde de raad twee voorstellen die de wethouder dwingen een stevigere lobby te voeren richting het Rijk en de Provincie. Allereerst om de luchtvervuiling aan te pakken die wordt veroorzaakt door de grote bedrijven rondom Rotterdam, het verkeer op de Rijkswegen en het scheepvaartverkeer. En ten tweede zou het goed zijn als de regels voor milieuzones door het land gelijk zouden worden getrokken.

Eerder publiceerde de SP op deze site haar overwegingen bij de invoering van een milieuzone

U bent hier