h

SP: gehandicapte parkeerders gelijk behandelen

26 februari 2015

SP: gehandicapte parkeerders gelijk behandelen

De SP wil dat alle gehandicapten met een parkeerkaart gelijk behandeld worden. Nu kunnen mensen met een Europese kaart een vergunning aanvragen voor de hele stad. Ze kunnen hun auto dan ook kwijt op een normale plaats op straat, in het geval dat de gehandicaptenparkeerplaats bezet is. Houders van een Rotterdamse gehandicaptenparkeerkaart komen momenteel niet in aanmerking voor zo'n stadsbrede parkeervergunning. De partij wil dat het stadsbestuur dit verschil rechttrekt.

De SP vindt het vreemd dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen twee soorten gehandicpatenparkeerkaarthouders die tegen hetzelfde probleem aanlopen: namelijk het feit dat een gehandicaptenparkeerplaats nogal eens bezet is. Een probleem dat zich vooral, maar zeker niet alleen in het stadscentrum voordoet.

Houders van een Europese gehandicaptenparkeerkaart kunnen een vergunning aanvragen waarmee ze door de hele stad kunnen parkeren, in het geval hun speciale gehandicaptenplaats bezet is. Houders van een Rotterdamse gehandicaptenkaart krijgen zo'n vergunning niet. Iedereen dan maar aan de Europese gehandicaptenparkeerkaart helpen is geen oplossing, vindt SP-raadslid Josine Strormann (zorg): 'Zo'n Europese kaart is veel duurder in aanschaf en gaat veel korter mee. Je jaagt de mensen dan onnodig op kosten met zo'n kaart als ze die verder niet nodig hebben. Je moet dus de vergunning ook beschikbaar maken voor mensen die nu alleen een Rotterdamse gehandicaptenparkeerkaart hebben.'

Het straatparkeren voor gehandicapten kan sowieso een belangrijk onderwerp worden als de collegeplannen doorgaan om de milieuzone uit te breiden naar personenauto's. De SP wil dat er in voorkomende gevallen maatwerk wordt geleverd aan mensen met een beperking, zodat zij niet van de een op de andere dag met hun oude autootje de stad uit worden geweerd. Raadslid Tom Weerdmeester (mobiliteit): 'Voor mensen met een beperking is de auto soms het enig mogelijke vervoermiddel: dat kan je niet zo maar afpakken.'

Tot slot wil het stadsbestuur het aantal parkeerplaatsen op straat verminderen, onder andere om de leegstaande parkeergarages aantrekkelijker als alternatief te maken. De SP vindt dit een goed plan, maar vindt dat dit niet ten koste moet gaan van het aantal gehandicaptenparkeerplaatsen in de stad.

U bent hier