h

Participatiewet keihard voor mensen met handicap

19 februari 2015

Participatiewet keihard voor mensen met handicap

Vandaag behandelt de gemeenteraad een aantal verordeningen die gaan over re-integratie naar werk voor mensen die zelf niet zo makkelijk aan het werk komen. De Participatiewet zou zorgen voor veel extra banen, de zogenaamde Garantiebanen, voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische handicap. Dat gaat niet gebeuren. En als helemaal niet op de manier waarop dit college hem uitvoert.

Waar zorgt de Participatiewet wel voor? Veel meer Rotterdammers die met behoud van uitkering moeten gaan werken. Dit kabinet, dit college, gelooft helemaal niet in duizenden Garantiebanen, banen met een echt salaris voor mensen met een beperking. Tenminste, als ze eerlijk tegen zich zelf zijn. Als ze eerlijk zijn, geven ze toe dat het gewoon ordinair goedkoper wordt. Het lukt de gemeente niet eens om zelf genoeg mensen met een handicap een baan te geven.

Geen salaris

Deze wet zorgt voor afbraak van de beschutte werkplekken en voor eindeloze mogelijkheden voor bedrijven om aan goedkope, bijna gratis werknemers te komen. In de vorm van een proefplaatsing, een participatieplaats, een werkstage... de lijst is bijna eindeloos. Variatie, maar niet in beloning. De beloning is namelijk een uitkering. En geen salaris.

Dat salaris kun je alleen krijgen als je een indicatie hebt voor een baan in de beschutte werkomgeving. SP-raadslid Josine Strörmann: ''Maar daarvoor organiseert dit kei- en keiharde college een instroomstop. Die instroomstop van ongeveer twee jaar is wel het sterkste staaltje van rechtsongelijkheid dat we in jaren gezien hebben.''

Als je in juni 2014 van de Praktijkschool af kwam, kon je een indicatie krijgen voor een baan in de beschutte werkomgeving, wat we vroeger de sociale werkplaats noemden, en kwam je op zijn minst op de wachtlijst voor zo'n baan. Als je deze zomer van school komt, kan je je melden bij het Jongerenloket en moet je maar afwachten wat de gemeente voor je in petto heeft. Je kunt daar zelf in elk geval maar weinig invloed op uitoefenen, ook al is het voor je ouders en je leraren overduidelijk dat de beschutte werkplek de enige mogelijkheid voor jou is om aan het werk te komen. ''Maar ja, dat is te duur hè. Dus kan je het schudden,'' aldus Strörmann.

Onze voorstellen

De SP dient daarom een aantal voorstellen  in, om de situatie iets te verbeteren. Een motie draagt het college op om geen instroomstop in te stellen voor beschut werken. Dat kost geld. Geld dat we niet uit kunnen geven aan andere werkzoekenden. Maar het gaat hier toch echt om de meest kwetsbare groep Rotterdammers, en de SP wil daar graag voor zorgen. Een andere motie vraagt het college om het zo te regelen dat werkzoekenden zelf, eventueel samen met hun familie, kunnen vragen om een indicatie voor beschut werk. Het amendement 'recht op beschut werk' regelt hetzelfde. In de toelichting van dit amendement wijst de SP nog even op het feit dat in de begroting voor 2015 doodleuk staat dat we ook in 2015 nieuwe werkzoekenden een beschutte werkplek bieden.

De SP ziet niets in al die mogelijkheden voor werken met behoud van uitkering. Alleen de bedrijven worden er beter van. Daarom een amendement dat regelt dat een proefplaatsing alleen mag als de werkgever duidelijk weet te maken dat er een gerede kans is dat de uitkeringsgerechtigde ook echt een baan krijgt na de twee of drie maanden proefwerken.

Terugkeergarantie

Het was de SP die jaren en jaren geleden het makkelijker en veiliger maakte voor Rotterdammers die, vanuit de beschutte werkplek aan de Zuidlaardermeer, de dappere stap durfden te maken naar een detacherings- of begeleid werken baan. Er kwam namelijk een terugkeerbaangarantie. Strörmann: ''Dus als het mislukte, dan had je recht op je oude baan. Die terugkeergarantie amenderen wij weer terug in de verordening'.'

PGB en studietoeslag

Over persoonsgebonden budgetten  (PGB) is de SP heel enthousiast. Mensen met een beperking die op zoek zijn naar een baan kunnen heel goed gebruik maken van een persoonsvolgend re-integratiebudget, zodat ze wellicht sneller een passende baan vinden. Nu is slechts geregeld dat je, als je al ergens in een garantiebaan werkt, een pgb kan krijgen voor begeleiding op de werkvloer. Dus heeft de SP een amendement dat dit regelt.

En dan nog een amendement over de studietoeslag. Op aandringen van de SPA, Cliëntenraad, SW raad, VGR en een aantal partijen heeft het college al het een en ander verbeterd. Maar weer die rechtsongelijkheid hier. Vorig jaar kregen de Wajongers die gingen studeren 25 % van het minimumloon als toelage. ''Hier moet weer op beknibbeld worden. Terwijl het leven toch echt niet goedkoper is geworden'' volgens Josine Strörmann.

 

U bent hier