h

SP: Geef de Rotterdamse jeugdzorg duidelijkheid, maar vooral de ruimte

17 september 2014

SP: Geef de Rotterdamse jeugdzorg duidelijkheid, maar vooral de ruimte

Tijdens de commissievergadering werd de herinrichting van de jeugdzorg voor de Rotterdamse kinderen besproken. De SP heeft tijdens deze vergadering gepleit voor meer duidelijkheid zonder alles voor de professionals dicht te timmeren. Een voorstel van de SP voor een flexibele opschaling naar meer crisisbedden werd door de wethouder toegezegd en zal hij samen met het werkveld op pakken.

Per 1 januari worden de verantwoordelijkheden voor de jeugdzorg vanuit het landelijke overgedragen aan de gemeentes met minder budget. SP-raadslid Sun van Dijk: “Afgelopen zomer heb ik een tour langs alle jeugdzorginstellingen gemaakt. Wat mij daarin opviel is dat de professionals nog veel zorgen en onzekerheden hebben over deze veranderingen, maar zetten die aan de kant in het belang van de kinderen. Het geeft mij absoluut het vertrouwen dat de jeugdzorg in goede handen is bij deze professionals.”

Het is voor de medewerkers, die in zogeheten wijkteams gaan werken, nog steeds niet geheel duidelijk wat er nou precies wordt verwacht. Tegelijkertijd moet er wel ruimte zijn voor de professionals om het werk in te vullen naar eigen inzicht. Wat de SP betreft moet niet alles voor 1 januari worden dichtgetimmerd en dit is wel het gevoel dat heerst bij de professionals. Van Dijk: “De roep is om echt open te staan voor creativiteit. Het gevoel heerst dat we alles zo goed willen regelen dat het daardoor een beetje vast komt te zitten. Er komt altijd weer een komma na de komma. Om een transformatie tot stand te laten komen hebben we ruimte en tijd nodig.”

Ook zijn er terechte zorgen over de capaciteit van de crisisopvang. Het afgelopen jaar zijn hier al veel plekken in wegbezuinigd. Op dit moment zijn er zelfs maar 9 crisisplekken voor jongens en meisjes tussen de 12 en 18 jaar. De SP deed daarom het voorstel om, indien nodig, tijdelijk meer crisisbedden beschikbaar te maken in Rotterdam. De wethouder zegde in de vergadering toe om dit samen met het werkveld op te pakken en uit te voeren. Van Dijk:” Ik ben blij dat de wethouder deze toezegging heeft gedaan. Want het is al een traumatische ervaring voor kinderen als zij voor eigen veiligheid uit huis worden gehaald. Het is ontzettend belangrijk dat we er dan in ieder geval voor zorgen dat zij in hun eigen stad opgevangen kunnen worden.”

U bent hier