h

Bewoners moeten betrokken worden bij laatste Stadsinitiatief

26 juni 2014

Bewoners moeten betrokken worden bij laatste Stadsinitiatief

Bewoners van het Noordereiland hebben aan de bel getrokken omdat ze zich zorgen maken over de gevolgen voor hun wijk als een van de finalisten van het Stadsinitiatief (De Hef) de buit binnenhaalt. De SP-fractie pleit ervoor dat als de herbestemming van de Hef op het Noordereiland als winnaar uit de bus komt de betrokken bewoners worden betrokken bij een eerlijke inspraakprocedure door de gemeente.

Het doel van het Stadsinitiatief zou zijn om de samenwerking tussen de gemeente en Rotterdamse inwoners en organisaties te versterken en Rotterdammers de ruimte bieden om dingen zélf te doen. Nu dreigt het uit te lopen tot een project waar de betrokken bewoners niet eens op zitten te wachten. SP-raadslid Querien Velter: “Juist op het Noordereiland waar bewoners zeer actief zijn, 'zelf dingen doen', zoals bij het park 'Ons Park'  en het BMX park dat daar deel van is, worden bewoners niet of nauwelijks betrokken bij de totstandkoming van een initiatief dat de finale haalt. Dit zorgt voor nog minder vertrouwen van de Rotterdammers in het Stadsinitiatief en het doet geen recht aan de initatieven die wél voor en door bewoners meedingen naar de winst.” De wethouder heeft wel toegezegd dat wanneer het project rondom de Hef zou winnnen de gemeente meteen op de stoep zal staan bij de bewoners en zorg zal dragen voor een goede inspraakprocedure. De SP had liever gezien dat de wethouder direct met de bewoners zou praten gezien de onrust.

Daarnaast zijn er uit de stad veel vragen over de betrokken partijen bij dit initiatief en de wijze van stemmen vergaren, ookwel ronselen genoemd. Een van de grote partners bij het project van De Hef, Dura Vermeer, heeft een commissaris en oud-bestuurder die lid is van de jury van het Stadsinitiatief. De geluiden van schijn van belangenverstrengeling zijn niet van de lucht.

De SP is daarom blij dat het Stadsinitiatief in zijn huidige vorm niet meer terug zal komen de komende jaren en hoopt dat de wethouder voor de komende periode wil waarborgen dat bewonersinitiatieven echt de kans en de ruimte krijgen.

bron foto:  https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat

U bent hier