h

Dennis de Jong bij wake detentiecentrum

2 mei 2014

Dennis de Jong bij wake detentiecentrum

Zondag 4 mei is Dennis de Jong, Europarlementariër en lijsttrekker voor de SP bij de Europese verkiezingen, aanwezig bij de wake bij het detentiecentrum op Rotterdam Airport.

Iedere eerste zondag van de maand verzamelen Rotterdammers, waaronder SP'ers, bij het detentiecentrum om te protesteren tegen de manier waarop het vreemdelingenbeleid in Nederland wordt uitgevoerd. Zondag vindt de 108e wake plaats, van 19.00 tot 19.30 uur aan de Portelabaan 7.

De Jong zal zondag onder andere stilstaan bij de mensonterende situaties die ontstaan als gevolg van het huidige asielbeleid in Europa. Zie onderstaande link en onderstaand bericht voor meer informatie.


SP: Kabinet moet nu eindelijk werk maken van Europese asielcentra

De samenwerking tussen lidstaten van de Europese Unie op het gebied van asiel loopt helemaal vast. Vooral in Italië, Griekenland, Spanje en Bulgarije neemt het aantal mensen dat asiel aanvraagt, steeds verder toe. Maar ook landen als Nederland krijgen te maken met meer asielzoekers die illegaal doorreizen, omdat de landen met lange buitengrenzen hun asielverzoeken niet eens behandelen. Afgewezen asielzoekers kunnen in dat stadium vaak niet meer worden uitgezet naar hun land van herkomst. Vreemdelingendetentie wordt dan gebruikt als pressiemiddel om de asielzoekers ertoe te bewegen, alsnog zelfstandig te vertrekken. Mensen kunnen, met onderbrekingen, jaren in detentie zitten. Medische zorg schiet tekort. Dit leidt tot mensonterende situaties. SP-Europarlementariër Dennis de Jong lanceerde al meer dan anderhalf jaar geleden het idee om Europese asielcentra te openen in de EU, dichtbij de buitengrenzen. Tot nu toe is er met dit idee door het Nederlandse kabinet veel te weinig gedaan. Dat moet nu snel veranderen.

De Jong: ‘Italië heeft dit jaar al 25.000 asielverzoeken geregistreerd. De Italiaanse regering stelt dat er 800.000 mensen in Noord-Afrika gereed staan om de overtocht naar Europa te maken. In Bulgarije is het aantal asielzoekers in een jaar tijd gestegen van 1.000 naar 11.000. Ook in Griekenland en Spanje, vooral in de Marokkaanse enclaves Ceuta en Melilla, loopt het uit de hand. Lidstaten kijken ernaar, maar doen weinig tot niets. Dit gaat zo niet langer en dreigt te ontaarden in een humanitaire crisis van de eerste orde.’

Met het idee van Europese asielcentra wil de SP dichtbij de buitengrenzen van de Europese Unie een menswaardige eerste opvang organiseren, alsmede een eerste behandeling van het asielverzoek. De Jong: ‘Asielzoekers krijgen zo een eerlijke en goede behandeling. Als zij geen recht hebben op asiel, is de kans groter dat zij nog terug kunnen keren naar het land waar zij vandaan kwamen. Mensen die duidelijk vluchteling zijn, krijgen sneller de vluchtelingenstatus. Alleen ingewikkelde asielverzoeken moeten dan nog in de andere lidstaten worden behandeld, waarbij de asielverzoeken evenwichtig over de lidstaten worden verdeeld. Aan het illegaal doorreizen van asielzoekers vanuit bijvoorbeeld Italië naar andere lidstaten, zoals Nederland, komt een einde. Dit is voor iedereen beter, maar tot nu toe is dit idee door de betrokken ministers niet echt opgepakt. Het wachten is nog steeds op een politiek initiatief van de Nederlandse regering, die eerder heeft aangegeven hier niet negatief tegenover te staan. Langer wachten is volstrekt onverantwoord’.


 

U bent hier