h

Coalitieakkoord: Volle kracht de verkeerde kant op

8 mei 2014

Coalitieakkoord: Volle kracht de verkeerde kant op

Vandaag werd het coalitieakkoord 'Rotterdam, volle kracht vooruit' van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA gepresenteerd. Volgens de SP-fractie is het vooral een akkoord dat mensen  met een hoger inkomen nog een extra steuntje in de rug gaat geven en de meeste Rotterdammers, met een laag inkomen, in de kou laat staan.

Op armoedebestrijding wordt 13 miljoen bezuinigd, dit geld gaat vooral naar lastenverlichting voor de hogere inkomens. Dit terwijl Rotterdam volgens het Armoedesignalement de meest arme postcodegebieden van Nederland heeft. 1 op de 10 Rotterdammers leeft momenteel in armoede. SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn: 'Rotterdam dreigt met dit college door een beschavingsgrens te zakken waar een stijgend aantal mensen toegewezen zullen zijn op voedselbanken en noodfondsen.'

In andere steden wordt geld vrijgemaakt om in deze tijden van crisis het effect van de decentralisaties, die gepaard gaan met forse bezuinigingen, te verzachten. Het nieuwe Rotterdamse college kiest voor een keiharde landing waar jong en oud de dupe van gaan worden.

Ook maakt de SP zich zorgen over de geplande 40 miljoen aan bezuinigingen op het ambtenarenapparaat. Honderden mensen dreigen hierdoor hun banen te verliezen.  De SP vreest dat de dienstverlening aan de Rotterdammers, die al te boek stond als één van de slechtste in Nederland, nog meer achteruit zal gaan.

De Kleijn: 'Het is verbazend dat D66 akkoord heeft kunnen gaan met een college waar de stad niet groener, socialer of democratischer van wordt. Met de voortzetting van de Rotterdamwet en het meegaan met beleidsmaatregelen als etnische registratie schijnt D66 bereid te zijn om veel principekwesties overboord te gooien om te kunnen besturen.'

De SP-fractie gaat op zo'n kort mogelijke termijn de Rotterdamse oppositiepartijen bij elkaar brengen om dit rechtse college te bestrijden.

U bent hier