h

Politieke jongeren aan het woord: Wonen, uitgaan en loon naar werken

15 maart 2014

Politieke jongeren aan het woord: Wonen, uitgaan en loon naar werken

Vertegenwoordigers van politieke jongerenorganisaties ROOD, Jonge Socialisten, JOVD, CDJA, Dwars en de Jonge Democraten kruisten afgelopen vrijdag de degens in De Gouvernestraat (het oude Lantaren/Venster). ROOD-jongeren Arno van der Veen, Ilyas Boujdi en Tom Weerdmeester gaven hun visie op studentenhuisvesting, uitgaan en werkgelegenheid in Rotterdam.

Tom Weerdmeester (derde van links) in debat.

Er moeten méér studentenwoningen komen, betoogde Arno van der Veen, bijvoorbeeld door leegstaande kantoorpanden te verbouwen. Nog voor een van zijn tegenstanders ‘wie zal dat betalen’ kon roepen, voegde de 17-jarige toe: “Dat kan gefinancierd worden uit de verwijderingspot voor oude kantoorpanden, waar iedereen die een nieuw kantoorpand wil bouwen geld moet storten voor sloop van het oude. In plaats van slopen gaan we dus verbouwen.” Woordvoerders van de JS en de JOVD zien hierin geen rol voor de gemeente weggelegd. ‘Coulantere implementatie van bestemmingsplannen is de maximale overheidsinmenging waartoe de JOVD bereid is. De rest moet aan de markt worden overgelaten. “Sure, de markt”, snuift Van der Veen. “En Japanse moeder stuurt haar studerende dochter naar Rotterdam om in handen te vallen van louche huisjesmelkers.”

Vraag en aanbod

“Iedereen hier wil meer uitgaansgelegenheid en minder regeltjes over terrassen en sluitingstijden”, constateerde Ilyas Boujdi, 21 jaar oud en nummer 7 op de lijst voor de gemeenteraad en 5 op de lijst voor de gebiedscomissie Kralingen. “Waarin de SP zich onderscheidt is dat wij ons niet blind staren op grote iconen zoals de Doelen en het Schouwburgplein, maar dat we willen investeren in de kleine culturele initiatieven in de wijken.” Een JOVD’er in de zaal wil graag weten welk rendement ROOD verwacht te halen uit deze investering. Boujdi kaatst terug: “Niet alles is in geld uit te drukken. Ontplooiing van de talenten van mensen is ons best wat waard.” Bovenaan Boujdi’s verlanglijst staat een middelgroot poppodium zodat Rotterdammers niet meer de trein naar 020 hoeven pakken voor een goed concert. Op de tegenwerping dat de markt maar moet uitmaken of er een poppodium komt of niet, reageert Boujdi: Vraag en aanbod, heren.  Dat moet liberalen toch aanspreken. Nou, er is vraag, maak het aanbod maar mogelijk.”

Loon naar werken

Tot slot maakte de 22-jarige Tom Weerdmeester, nummer 5 op de lijst voor de gemeenteraad, gehakt van de stelling dat werkloze jongeren verplicht  in de kassen of de haven aan de slag moeten. “Een heel slecht idee! Bied hen liever stages die aansluiten bij hun opleiding en passies. Verplichten is echt op het randje van dwangarbeid." Ook brak Weerdmeester en lans voor behoud van minimumloon. Die hele participatiewet is al half op weg naar het verdwijnen van minimumloon. Banen worden wegbezuinigd en opgevuld door vrijwilligers. Het idee dat werk moet lonen is blijkbaar niet meer belangrijk. Hiertegen zal de SP zich blijven verzetten!"

U bent hier