h

“Meer ruimte voor kunst en cultuur in de wijk!”

9 maart 2014

“Meer ruimte voor kunst en cultuur in de wijk!”

Er is in Rotterdam veel ruimte voor de ontwikkeling van kunst en cultuur, maar wat is de ideale rol van de lokale politiek in die ontwikkeling? Daar ging het kunst en cultuur debat in het Rotterdamse Schouwburg over, voor de SP deed lijsttrekker Leo de Kleijn mee.

De visie van de Kleijn voor Rotterdam is vooral niet Amsterdam najagen wat wel bekend staat om de kunst en cultuur. Hij stelde dat de lokale politiek de nadruk niet meer moet leggen op het bouwen en ondersteunen van grote iconen zoals de Doelen en het Schouwburg, maar de kleine kunstenaars moet helpen. Dat is een diverse groep en dat is de stad ook, daarom moeten we dat als uitgangpunt nemen en daarop verder bouwen.

Er werd gevraag om zijn droom maatregel, zijn antwoord was helder: een middelgroot poppodium zodat Rotterdammers niet meer de trein en tram naar het Leidseplein hoeven te nemen voor een concert.

Cultuur in de wijk

In het een op een debat tussen de Kleijn en wethouder Antoinette Laan wees de Kleijn op het feit dat de economische argumenten voor en tegen kunst en cultuur altijd op de voorgrond staan, het moet toegankelijk en beschikbaar zijn voor alle bewoners. “Kunst en cultuur is voor de Rotterdammers.” De Kleijn beschuldigde wethouder Laan ervan een te grote nadruk op het centrum heeft gelegd en dat ten kosten van de kunst en cultuur in de wijken. “Zo ook de bibliotheken in de wijken die zijn gesloten.”

Subsidie-bureacratie

Wat de gemeente doet dat in haar poging om kleine ondernemers te helpen is uitgaan dat die kunstenaars de bedoeling hebben om zo veel mogelijk subsidie te krijgen. Om dat te voorkomen stelt de gemeente (te) veel regels en eisen aan subsidie. “Kleine ondernemers lopen aan tegen de subsidie-bureaucratie”. Zo vertelde een vrouw in het publiek dat ze theaterles geeft en krampachtig taal en rekenen erin moet verwerken om steun te krijgen van de gemeente.

SP wil dat kunst en cultuur voor alle Rotterdammers beschikbaar is en alle Rotterdammers zich kunnen ontwikkelen en ontplooien. Daarbij moet het ook in de wijken aanwezig zijn en niet alleen in het centrum zoals het huidige beleid gericht lijkt op alleen de binnenstad.

Lees wat de SP nog meer te zegen heeft over kunst en cultuur in ons verkiezingsprogramma.

Bekijk de Facebook pagina van Rood, Jongeren in de SP over de campagne Ruimte voor Popmuziek

U bent hier