Verkiezingsprogramma 2014
Niet bij brood alleen
Terug naar het overzicht
Onze standpunten per onderwerp over:
Cultuur
-
De SP wil niet bezuinigen op cultuur, maar juist investeren. Het cultuurbudget moet jaarlijks minimaal gelijk met de inflatie verhoogd worden. Kunst is geen luxe, al helemaal niet in een tijd waarin mensen minder te besteden hebben, en moet voor iedereen bereikbaar blijven.
-
We zorgen voor een goede culturele basisinfrastructuur in de stad. Juist dat zorgt voor de gewenste nationale en internationale uitstraling – die krijg je niet alleen door enkele grote (culturele) evenementen in het centrum. Na de laatste bezuinigingsronde heeft de het Rotterdamse kunst- en cultuurlandschap harde klappen gekregen. Die leegte moet weer opgebouwd worden.
-
We geven lokale initiatieven meer ruimte, en zorgen voor een soepeler vergunningsstelsel.
Kleine evenementen kunnen veel meer bijdragen aan de levendigheid en leefbaarheid van de Rotterdamse wijken. Nieuwe veiligheidseisen als het inhuren van beveiliging maken kleine evenementen nu te vaak financieel onmogelijk. -
We pakken de subsidiebureaucratie aan en maken het aanvragen van kleinere bedragen makkelijker: nu zijn subsidies te vaak alleen bereikbaar voor zogenaamde subsidieprofessionals. De middensubsidies van rond de 15.000 euro moeten toegankelijker worden gemaakt. Kleinschalige budgetten, voor bijvoorbeeld festivals of theater van een paar honderd euro moeten snel en simpel aangevraagd kunnen worden.
-
We maken een goede inventarisatie van de leegstaande ruimten in de stad per gebied en maken deze zoveel als mogelijk beschikbaar en bereikbaar voor creatieve ondernemers en kunstenaars, zoals gebeurd is bij het Timmerhuis en het Schieblock.
-
We leggen de culturele bestemming van De Gouvernestraat vast. Dat is goed voor de stad, maar ook voor de wijk: daar moest eerder al Wijkgebouw Odeon en het Centrum voor Beeldende Kunst de deuren sluiten.
-
Het culturele aanbod in de winkelstraten en daarmee de levendigheid in met name het Oude Westen (Gouvernestraat, Nieuwe Binnenweg) en Noord (Zwaanshals) moet gestimuleerd worden. Bijvoorbeeld door de voorkeur uit te spreken voor een culturele invulling van leegstand.
-
We bevorderen museumbezoek. Zondag worden alle musea voor iedereen gratis toegankelijk, zoals in vele grote Europese steden al het geval is.
-
Cursussen door SKVR moeten betaalbaar blijven in het kader van ontplooiing en talentontwikkeling van jong en oud. De tarieven van de cursussen mogen niet verder stijgen.
-
Geen reorganisatie en ontslagen bij de Centrale Bibliotheek. De SP was geen voorstander van de verzelfstandiging van de bibliotheek, en maakt zich zorgen dat verdere bezuinigingen en reorganisaties ten koste van de service zullen gaan. Zeker nu een groot aantal wijkbibliotheken verdwenen zijn, moet de Centrale Bibliotheek optimaal functioneren.
-
We houden meer rekening met bewoners en ondernemers rond plekken in de binnenstad waar vaak evenementen worden gehouden. Zij worden tijdig ingelicht, en betrokken bij de voorwaarden als een locatie in een jaar veelvuldig wordt gebruikt.
-
De gemeente Rotterdam moet culturele relaties aangaan met andere steden (Den Haag, Delft, Dordrecht) maar geen metropool worden. We versterken elkaar, maar gaan niet samen.
-
In het onderwijs komt meer aandacht voor kunst, met een breder aanbod dan nu het geval is en interessante kunst- en cultuurprojecten op scholen. Te vaak gebeurt dat nu alleen door zzp'ers, en dat is niet goed voor de continuïteit.
-
We bevorderen dat culturele instanties samenwerken in plaats van elkaar te zien als concurrent. Ondernemen met de stad als uitgangspunt, niet alleen je eigen toko. Dit kan alleen als culturele instellingen niet alleen bezig hoeven te zijn met overleven: juist daardoor raken zij in zichzelf gekeerd.
-
De cultuurscouts krijgen meer budget.
Uitgaansleven
-
We geven popmuziek in Rotterdam meer ruimte. Kleine initiatieven moeten beter worden gefaciliteerd, het voortbestaan van huidige podia wordt bestendigd en er moet een middelgroot poppodium terugkomen in de stad. De Maassilo dient weer in gebruik te worden genomen.
-
Een overkoepelende poporganisatie (Popunie) die samenwerking over de gehele breedte van de popsector stimuleert wordt verder uitgebreid ten opzichte van DKC, met meer budget en zeggenschap. Het budget dat via de Popunie beschikbaar is specifiek voor optredens van lokale opkomende artiesten en muzikanten in cafés en kleine uitgaansgelegenheden wordt verhoogd. We stimuleren uitbreiding van het aantal locaties.
-
Ook alternatieve muziekstromingen verdienen een plaats in het diverse aanbod van Rotterdam. Daarom worden instituten als poppodium Baroeg en oefenruimte Dynamo ondersteund, net als evenementen als het Baroeg Multicultureel Festival die verschillende groepen bijeen brengen.
-
We faciliteren zo veel mogelijk lokale initiatieven met culturele dwarsverbanden die het Rotterdamse uitgaansleven stimuleren, zoals 24uur SUBcultuur, De Nacht van de Kaap en De Wereld van het Witte de Withkwartier.
-
Het rijke aanbod aan festivals in Rotterdam blijft bestaan. Naast grote evenementen verdienen met name kleinere festivals steun. Het Dunya-festival krijgt zijn eigen status en locatie terug.
-
Cafés moeten langer open kunnen zijn en gemakkelijker hun terras kunnen uitbreiden. Waar dat zonder overlast kan, gaan vrije sluitingstijden voor de horeca gelden. We kijken kritisch naar de huidige regelgeving rond geluidsoverlast en veiligheid.
-
Discriminatie in het uitgaansleven pakken we aan. Horecagelegenheden die structureel discrimineren worden (tijdelijk) gesloten.
-
Het Oude Luxor theater moet een 'status aparte' krijgen. Nu is het onderdeel van het noodlijdende Nieuwe Luxor. Het Oude Luxor heeft een veel hogere bezettingsgraad maar is de dupe van de slechte resultaten van het Nieuwe Luxor.
-
Wijktheaterzalen, LCC's en feestzalen vervullen een belangrijke functie en blijven in stand.
Sport
-
We stellen zo veel mogelijk Rotterdammers in staat te sporten. Dat is goed voor de volksgezondheid en voor de sociale samenhang. De gemeente heeft vooral tot taak de breedtesport te stimuleren en te ondersteunen: dat is belangrijker dan topsport, ook in een project als het Stadionpark.
-
De gemeentelijke sportvoorzieningen en -taken worden niet aanbesteed of verzelfstandigd.
-
Verenigingen verdienen een plek in de wijk, en moeten gebruik kunnen maken van betaalbare accommodaties dichtbij. De huur voor sportaccommodaties wordt niet verhoogd. Verenigingen kunnen ook een bijdrage leveren aan de sportparticipatie in de wijk.
-
Alle Rotterdamse zwembaden blijven open, en waar mogelijk worden de openingstijden 's avonds en in het weekend uitgebreid. Op termijn verdient een grote stad als Rotterdam een tweede buitenbad.
-
Alle sportaccommodaties moeten toegankelijk zijn voor mensen met een beperking, sportverenigingen worden gestimuleerd hun activiteiten open te stellen voor mensen met een beperking, en Vervoer op Maat-ritten naar sportactiviteiten moeten altijd gratis prioriteitsritten zijn.
-
Schoolsportverenigingen en het programma Lekker Fit! zijn een groot succes, stimuleren kinderen en jongeren te bewegen en voorkomen overgewicht. Ze blijven daarom behouden en worden waar mogelijk verder uitgebreid, ook op middelbare scholen.
-
Alle kinderen krijgen weer recht op schoolzwemmen. De gemeente draagt daar financieel aan bij.
-
We zorgen dat sporten voor kinderen en jongeren bereikbaar en betaalbaar is, en stimuleren dat zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van regelingen als het Jeugdsportfonds. Openbare speel- en sportplekken in de wijken blijven behouden en worden waar mogelijk uitgebreid.
-
'Ongeorganiseerde' sporten als skaten, skateboarden, straatvoetbal en BMX verdienen een plek in de buitenruimte. Met kleine investeringen kunnen ook braakliggende terreintjes en grasvelden geschikt gemaakt worden om er te sporten en bewegen.
-
We onderzoeken de mogelijkheden voor renovatie van De Kuip. Een plan voor renovatie of nieuwbouw moet kunnen rekenen op draagvlak onder supporters en in de stad, en passen bij de huidige economische situatie.