h

“Dit college heeft Rotterdamse ondernemers in de kou laten staan”

8 maart 2014

“Dit college heeft Rotterdamse ondernemers in de kou laten staan”

Lijsttrekker Leo de Kleijn sprak op 4 maart bij het MKB debat op de Hogeschool Rotterdam over de noodzaak om kleine Rotterdamse ondernemingen te helpen. Zij zijn immers degenen die de Rotterdamse economie weer op gang krijgen.  “Het college heeft Rotterdamse ondernemers in de kou laten staan”

De eerste vraag ging over social return  - in goed Nederlands het creëren van banen-  bij aanbestedingen en of dit verplicht moet zijn voor ondernemers om in opdracht van de gemeente werk te kunnen verrichten. De Kleijn zei hierover dat dit beleid mensen met lagere kansen op de arbeidsmarkt aan fatsoenlijk werk kan helpen. De Kleijn vond het vreemd dat Leefbaar Rotterdam tegen beleid kan zijn dat Rotterdammers aan het werk helpt maar wel Midden- en Oost-Europeanen wilt weren uit de stad.

De Kleijn ging één-op-één in debat met CDA-wethouder Hugo de Jonge over de stelling: “Rotterdam moet geen subsidie geven aan commerciële diensten die door de markt kunnen worden geëxploiteerd.” De Kleijn stelde de vraag wat wel en wat geen commerciële dienst is. Het college van PvdA, CDA, D66 en VVD heeft immers al een groot gedeelte van de taken van de gemeente, ‘dingen die van ons allemaal zijn’ aan de markt gegeven.

De Jonge vindt de huursector een commerciële dienst. Onzin, meent De Kleijn. De helft van de woningen in Rotterdam zijn corporatiewoningen en corporaties zijn géén commerciële instellingen. De Jonge gelooft dat er minder sociale woningen nodig zijn en meer midden-dure en dure woningen om kapitaalkrachtiger mensen naar Rotterdam te trekken. De Kleijn vindt het omgekeerde. Rotterdam heeft juist betaalbare en duurzame woningen nodig. “Het CDA wil bouwen voor Rotterdammers die er nog niet zijn, niet voor de huidige Rotterdammers,” concludeert de Kleijn.

“Ondernemers in de wijk stonden in de kou de afgelopen vier jaar, maar juist zij kunnen de werkgelegenheid in de stad omhoog helpen", aldus de Kleijn. De SP gaat dat anders doen. Betaalbare panden zijn heel belangrijk voor ondernemers, zeker voor starters. Je moet bouwen waar vraag naar is en ondernemers helpen. Middelen zoals ingroeihuur (een gereduceerde huurprijs in de eerste jaren van een bedrijf) en starterssubsidies helpen om de wijkeconomie nieuw leven in te blazen. 

U bent hier