h

Blog Frank Menzel: Heeft stemmen zin?

7 maart 2014

Blog Frank Menzel: Heeft stemmen zin?

Afgelopen zondag trok ik met een grote groep enthousiaste SP'ers de Rotterdamse Tarwewijk en Bloemhof in. Om mensen eraan te herinneren dat zij een stemkaart hebben ontvangen en ze te vragen die ook te gaan gebruiken, op 19 maart, bij de verkiezingen voor de gemeenteraad en gebiedscommissie. We knoopte met plezier een gesprek aan met bewoners om de verhalen van de mensen zelf te horen. Bij supermarkten, administratiekantoren, bakkers, slagers, belhuizen en kappers of bij mensen thuis.

Veel mensen maken zich zorgen; over hun baan, hun bedrijf en hun woning. Ik sprak met een eigenaar van een supermarkt. Al zeven jaar heeft hij zijn zaak, maar dit jaar moest hij zijn huis verkopen omdat hij de hypotheek niet meer kan opbrengen. Hij slaap nu met zijn gezin boven de winkel. Zijn klanten kopen steeds minder, omdat ze ook steeds minder te besteden hebben.

Ik sprak met de chef en zijn medewerkers van een klein logistiek kantoor, gespecialiseerd in vrachten van en naar Somalië. Zij maken zich zorgen over de scheepvaart, en of Rotterdam wel in staat is om met de Tweede Maasvlakte te doen wat de projectontwikkelaars jaren geleden beloofd hebben. Een zorg die zij delen met de havenarbeiders, die zien dat bestaande bedrijven nu de dupe worden van de onrealistische vergezichten die destijds voor Maasvlakte 2 waren getekend.

Ik sprak ook met een werkloze vrouw die jarenlang als schoonmaakster het ene na het andere bedrijf van binnen heeft gezien, maar nu thuis zit en de eindjes maar moeilijk aan elkaar kan knopen. Haar hartekreet 'ik stem op iedereen die me 50 euro geeft' toont aan wat voor effect de crisis direct op haar heeft.

Ik sprak vooral veel mensen die teleurgesteld zijn geraakt in de politiek. Heel begrijpelijk. Maar al te vaak hoorde ik dat mensen niet gaan stemmen 'omdat het toch allemaal niet uitmaakt'. Het is begrijpelijk dat zij zich zo voelen, maar het maakt wél uit. Gelukkig zijn er ook veel mensen die dat beseffen.

Op 19 maart 2014 kunnen de Rotterdammers een verschil maken. Door te kiezen voor een partij die staat voor meer banen voor een fatsoenlijk loon, meer betaalbare huurwoningen en een stevige aanpak van de armoede. Die partij is de SP en daarom heb ik me ook aangesloten bij de SP. Juist omdat stemmen het verschil maakt!

Frank Menzel is lijsttrekker voor de gebiedscommissie Charlois. Lees hier meer over onze plannen voor een 100% sociaal Charlois.

U bent hier