h

Blog Aart van Zevenbergen: Kodakmomenten

14 maart 2014

Blog Aart van Zevenbergen: Kodakmomenten

Als ik fietsend over de brug, door Feijenoord rijd, voelt het altijd weer als thuiskomen. Niet zo gek als je bedenkt dat ik daar al meer dan een halve eeuw rondbanjer. Tijdens het fietsen begin ik soms te filosoferen en dan voel ik me trots omdat ik zie hoe goed het gaat met de Afrikaanderwijk. Er is een geheel nieuwe middenklasse ontstaan. Mensen wassen hun auto of zijn op weg naar de moskee. Het ziet er voor mij uit als een Kodak moment en doet mij terugdenken aan beelden van vroeger. Ondanks wat er allemaal niet goed gaat in Rotterdam, geeft me dat vertrouwen.

Deze mooie ontwikkeling is naar mijn overtuiging gestart in tijden dat we nog geloofden in de maakbare samenleving. De tijd toen de democratische machten sterker waren dan de niet-democratische machten. Nu de niet-democratische machten het voor het zeggen hebben ben ik bang voor terugval, voor verpaupering en de demoralisering van Rotterdammers. Mensen die afgestompt zijn geworden en bang voor idealen.

Erin getuind

We zijn er met zijn allen ingetuind. Jarenlang is ons wijsgemaakt dat een sterke en vrije marktwerking een zegen is voor onze bevolking. De overheid moet kleiner, daardoor ontstaat er minder bureaucratie en meer vrijheid voor de burgers. Het credo van de Neoliberalen, van Thatcheristen, Reaganisten. Het tegenovergestelde van dit idee blijkt waar te zijn. De overheid heeft nog nooit zoveel invloed gehad op ons leven als nu. Na de VS blijkt nu ook bij ons dat Big Brother meekijkt. De overheid is niet kleiner geworden maar staat in dienst van de niet-democratische machten.

Geloof in de samenleving

Ik geloof namelijk wel in een maakbare samenleving en een staat die verzorgt. De SP staat voor het goede in de mens, en zal samen met een groeiende groep wakkere burgers de democratie weer terugbrengen. Ontwikkeling van de wijkeconomie, kleinschalige projecten, zeggenschap voor de burgers en armoedebestrijding. Bestrijden van de verpaupering en de stad weer schoon maken met mensen die in loondienst zijn. Gewoon beschaafd, geen slachtoffers meer van de perverse hebzucht.

Dat en nog meer schiet tijdens mijn filosofische momenten door me heen als ik terugdenk aan de discussies die ik met mensen heb gehad als we op de Afrikaandermarkt staan. Kom overigens eens een keer langs om met ons te praten over Feijenoord. Wij luisteren graag naar uw mening.

Aart van Zevenbergen is geboren en opgegroeid op Zuid en was veertig jaar lang werkzaam bij de gemeente Rotterdam. Nu is hij gepensioneerd. Aart is kandidaat nummer 6 voor de gemeenteraad.

U bent hier