h

Ruimte en steun voor creatieve ondernemers!

3 februari 2014

Ruimte en steun voor creatieve ondernemers!

Rotterdam moet meer prioriteit geven aan innovatieve en creatieve bedrijvigheid. Dat zei SP-lijsttrekker Leo de Kleijn op woensdag 29 januari tijdens het debat van het Economic Development Board Rotterdam (EDBR) in het HipHopHuis in het Schieblock. En Rotterdam moet faciliteren en niet zelf-doen, benadrukte hij. “Want als we iets hebben geleerd van poenige projecten als Calypso en het Jongerenjaar, dan is het dat ambtenaren niet creatief zijn.”

Leo de Kleijn:"Initiatieven van onderop stimuleren en faciliteren."

Rotterdam moet startende ondernemers meer en langdurig faciliteren. Dat kan door het verstrekken van kredieten of door leegstaande ruimtes ter beschikking stellen. De Kleijn: “Langdurig en faciliteren zijn de sleutelwoorden. Keer op keer begint Rotterdam ergens mee en laat het daarna uit de handen vallen. Ik herinner me nog  dat in 2007 een groots programma werd gepresenteerd. ‘Creativity starts here: OBR’ (OntwikkelingsBedrijf Rotterdam).  Ook moest Rotterdam op een gegeven moment dé film- en mediastad worden. Hoor je niets meer over. Een belangrijke les uit het verleden: ambtenaren zijn niet creatief.”

De SP pleit voor het stimuleren van innovatieve initiatieven. Het stadsbestuur moet niet niet zelf-doen, maar faciliteren. Dit betekent vooral: van onderop beginnen en het formuleren van een goed broedplaatsbeleid.

Megaplannen

Mensen de ruimte geven. Het Schieblock, de locatie van het debat deze avond, is een prachtig voorbeeld van. Maar: de huidige ondernemers dreigen hier weg te moeten omdat PvdA-wethouder Hamit Karakus vindt dat er een groot kantoor moet komen en omdat eigenaar LSI hogere huren gaat rekenen, die de creatieven niet kunnen betalen. De Kleijn: “Het komt door de poenige megaplannen die maken dat er in dit deel van de stad geen creatieve, innovatieve bedrijven mogen zijn.” Afspraak is afspraak en tijdelijk is tijdelijk, reageert wethouder Karakus, die meent dat de Schieblockers best ergens anders creatief kunnen zijn.

Een veelgehoorde de klacht uit ze zaal is dat het ondernemers door het woud aan regels wel heel moeilijk wordt gemaakt. Wethouder Jeanette Baljeu knikt heftig en zegt dit absoluut te willen aanpakken. “Iedere vier jaar roept VVD dat het voor ondernemers het aller- allerbelangrijkste is dat de regeldruk naar beneden gaat. De VVD is al dertig jaar aan de macht in deze stad. Elke verkiezingen kunnen ze het weer zeggen omdat er niets is gebeurd en iedereen trapt er opnieuw in!”

Bloody shame

Een grote ondernemer in de haven staat op en noemt de lastendruk als grootste probleem. Hij weet ook waar de pijn zit: “Zoveel geld van de stad gaat zitten in sociale zekerheid en bijstandsuitkeringen.” De Kleijn neemt direct het woord: “Wat je nu eigenlijk zegt is dat het geld maar gehaald moet worden uit sociale deel van de stad. Iedereen weet hoeveel armoede er is en hoeveel mensen hun baan kwijtraken. Dat je dit als grote ondernemer in haven durft te zeggen is een bloody shame!”

Lees hier wat de SP wil betekenen voor ondernemers in de stad.

Lees ook: Winnaars en verliezers van het eerste echte lijsttrekkersdebat op Vers Beton. 

U bent hier