h

630.000 euro wachtgeld voorzitter Aafje moet naar de zorg!

4 december 2013

630.000 euro wachtgeld voorzitter Aafje moet naar de zorg!

Gister werd bekend dat Constant van Schelven, voorzitter Raad van Bestuur van Aafje moet opstappen, en wel met een wachtgeldregeling tot 630.000 euro! De SP is van mening dat geld in de publieke sector naar de dienstverlening en de mensen die het werk doen moet gaan, in plaats naar topsalarissen en riante vergoedingen voor bestuurders. De SP eist dat het geld zo snel mogelijk teruggaat naar de zorg.

Van Schelven moet opstappen omdat hij in de ogen van de Raad van Toezicht van Aafje niet de man is om een grote reorganisatie te leiden. Een grote reorganisatie die volgens Aafje nodig is omdat van alle kanten wordt bezuinigd op de zorg door het VVD-PvdA kabinet. Ondanks dat de Tweede en Eerste Kamer nog niet heeft ingestemd met deze plannen, zijn Rotterdamse zorginstellingen al druk bezig met voorsorteren.

Van Schelven in gesprek met zorgmedewerkers Aafje en Faveo

Van Schelven hoorde met zijn inkomen van 240.000 euro bij de topverdieners in de zorg (rapport Abvakabo FNV ). Nu hij de laan uit wordt gestuurd behoudt hij zijn recht op wachtgeld tot aan zijn pensioen. Dat kan Aafje maximaal 630.000 euro kosten.

Josine Strörmann, raadslid SP Rotterdam: “Wethouder Florijn moet maximale druk uitoefenen op Van Schelven om af te zien van de wachtgeldregeling. Het geld moet terug naar waar het voor bedoeld is: de zorg. Het is onbegrijpelijk dat een bestuurder uit de zorg enerzijds zijn personeel en cliënten zo te kort kan doen en anderzijds zichzelf zo verrijkt. Het gaat notabene om gemeenschapsgeld.”

Bezuinigingen heeft Aafje al eerder gedaan, met name op de huishoudelijke verzorging. Dat heeft geleid tot uitholling van de zorg en grote onrust bij cliënten en verzorgenden. Een grote groep huishoudelijk verzorgenden van Aafje, is na harde acties van 'WijzijndethuiszorgRotterdam' en met tussenkomst van de rechter tegen gelijke arbeidsvoorwaarden overgenomen van vorige werkgever Faveo.

Ineke Palm, voorzitter SP Rotterdam en actief bij WijzijndethuiszorgRotterdam: “Zorgmedewerkers hebben ook rechten en kijk wat daar mee is gebeurd. Veel huishoudelijk verzorgenden zijn ontslagen of worden binnenkort de laan uitgestuurd , zonder riante regelingen maar met een schamele WW. Dit onder meer omdat fors wordt gekort op het aantal uren zorg van cliënten. De werknemers die door Aafje zijn overgenomen, kregen in juli alsnog te maken met een forse loonsverlaging van wel 20 procent. Dat alles door diezelfde heer Van Schelven”.

De SP doet al jaren voorstellen om de topsalarissen in de publieke sector aan te pakken, zowel in de Tweede Kamer als in de Rotterdamse Raad. Na een lange strijd is nu vastgelegd in de wet dat bestuurders in de (semi-)publieke sector niet meer mogen verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris. Gek genoeg krijgen de bestuurders zeven jaar de tijd om onder die grens te komen. Dat is volgens de SP veel te lang.

 

U bent hier