h

SP: Geld Stadionpark voor sport in de wijken op Zuid

11 juli 2013

SP: Geld Stadionpark voor sport in de wijken op Zuid

Het plan voor het Nieuwe Stadion wordt vandaag niet behandeld in de gemeenteraad, het Stadionpark wel. De SP-fractie wil sportvoorzieningen in de wijken van Rotterdam Zuid opknappen of faciliteren in plaats van alleen maar 90 miljoen euro te investeren in één grote sportaccommodatie op Varkenoord. Daar diende de SP-fractie vandaag een motie voor in.

Leo de KleijnHet agendapunt Het Nieuwe Stadion is vandaag van de raadsagenda gehaald. Voortschrijdend (financieel) inzicht, nieuwe ontwikkelingen, maar ook nieuwe politieke verhoudingen zijn hiervan de oorzaken. De SP-fractie wilde vandaag nog wel een politiek debat voeren over welke voorwaarden er aan kunnen bijdragen dat er wel draagvlak komt voor een nieuw plan en of er nog wel genoeg vertrouwen is in de manier van aanpak van dit grote project door wethouder Laan. Hier was geen meerderheid voor in de raad.

Het Stadionpark werd wel besproken vandaag. "Heel vreemd", vindt de SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn: ''We weten nu niet waar we over praten, of er überhaupt een nieuw stadion komt en hoe dat er dan uit komt te zien, misschien wordt De Kuip alsnog gerenoveerd. Daar moet je toch rekening mee houden bij de ontwikkeling van een sportcampus in het Stadionpark, lijkt me.''

De SP vindt sport heel belangrijk maar dan wel in de wijken en niet in één grote accommodatie, het gaat om een investering van 90 miljoen euro. De SP vreest dat dit plan de sportvoorzieningen in de wijken zal wegtrekken. Beter is het om bestaande accommodaties te faciliteren voor sportactiviteiten. Het is effectiever om dit geld te investeren in de sportvoorzieningen in IJsselmonde, Charlois en Feijenoord in plaats van alles op één plek te concentreren.

De SP voelt zich gesteund door het rapport 'De kracht van sport in de wijk' van het Sociaal Platform Rotterdam (SPR). SPR constateerde al in 2007 dat sporten op wijkniveau een samensmedende en overbruggende functie kan hebben. Helaas ontbreekt het juist in de achterstandswijken aan een sportinfrastuctuur omdat deze voorzieningen naar de randen van de stad zijn verdrongen. Het SPR adviseert deze voorzieningen weer terug te brengen in de wijk.

Daarom heeft de SP een motie ingediend om de ambities en investeringen in de sportcampus te reduceren tot het opknappen en zo nodig vernieuwen van de bestaande sportcomplexen. De SP vroeg aan het college van het overige budget een plan te ontwikkelen voor versterking van sportvoorzieningen in de wijken van Rotterdam Zuid.
SP kreeg alleen steun van Leefbaar Rotterdam voor deze motie.

U bent hier