h

SP steunt hongerstakers detentiecentrum Rotterdam

16 mei 2013

SP steunt hongerstakers detentiecentrum Rotterdam

De SP ondersteunt de eisen van de hongerstakers in het detentiecentrum Rotterdam om een meer humane behandeling volledig. Allereerst horen deze mensen niet in detentie te zitten. Deze mensen hebben niets gedaan, ze hebben alleen geen papieren en horen dus niet gestraft te worden.

Vreemdelingen kunnen weken maar ook een half jaar tot maximaal 18 maanden vastzitten. De helft van de groep wordt uiteindelijk weer op straat gegooid (klinkeren) omdat ze niet konden worden uitgezet. Mensen zijn zo maanden van hun leven kwijt. Het leven in het detentiecentrum is gespannen en uitzichtloos. Mensen hebben geen idee hoe lang ze vast zitten, dat maakt het extra moeilijk. Daarbij is er binnen niets te doen, mensen zitten 16 uur op cel, de communicatie met de buitenwereld is beperkt en er zijn weinig activiteitenmogelijkheden. Het gaat bovendien om mensen die vaak al getraumatiseerd zijn door het land waar ze vandaag komen. In plaats van opvang biedt Nederland opsluiting. Nederland is daar al regelmatig voor op de vingers getikt door internationale mensenrechtorganisaties.

De actievoerders hebben dus zeer gerechtvaardigde eisen. Hongerstaking is een zeer zwaar middel, deze mensen hebben echter geen andere middelen om vreedzaam strijd te voeren. Indien er een humaan beleid was, was dit ook niet nodig geweest.

Josine Tijdens de laatste actualiteitenraad op het stadhuis stelde de SP de burgemeester een aantal vragen in het spoeddebat. Hij wil desgevraagd geen uitspraak doen over het strenge regime in het uitzetcentrum. Wel gaf burgemeester Aboutaleb duidelijk aan niet gelukkig te zijn met het zogenaamde 'klinkeren' van niet uit te zetten mensen. Maar, hij gaat er niet over. Dat is het Rijk en de Tweede Kamer. De burgemeester is helaas niet, naar aanleiding van de protestacties, langs geweest bij het uitzetcentrum. Ook vroeg SP-raadslid Josine Strörmann nog naar de zorgplicht van de gemeente Rotterdam en dan toegespitst op de slechte zorg en het niet aanwezig zijn van vertrouwensartsen bij honger- en dorststakingen. Strörmann :"De burgemeester wil jammer genoeg niet verder gaan dan 'het gevoel van de raad' overbrengen richting het kabinet. Maar, hij zegt ook dat het hem zeker niet koud laat en hij kwam als laatste met de intrigerende opmerking dat 'er na Domatov wel het een en ander zal gaan veranderen!'. Wat precies is niet duidelijk. De Rotterdamse SP zal dat dan ook scherp in de gaten gaan houden!''

U bent hier