h

Buurten van Zevenkamp tot Zuid

18 april 2013

Buurten van Zevenkamp tot Zuid

De SP-fractie is weer flink op pad geweest de laatste weken. Ze gingen buurten, meestal op maandagen, in Zevenkamp maar ook bij buurhuis Oleander in Bloemhof, de speeltuin, de jongerencoach in Tarwewijk en bij Buurtlab.

De SP-raadsleden brachten een bezoek aan de mensen van Wollefoppengroen & co in Zevenkamp en spraken over hun burgerinitiatief op het Manifestatieveld met stadslandbouw. Een werkgroep van bewoners en specialisten gaan er samen aan de slag, kinderen uit Zevenkamp kunnen er met plezier werken en leren over de natuur.

Stadslandbouw Zevenkamp
Stadslandbouw bij een aangename temperatuur

Daarna langs wijkaccommodatie De Scheg dat met sluiting bedreigd wordt of zijn functie verliest. Daarover spraken ze met opbouwwerker Ed de Meijer en de bewonersorganisatie. De deelgemeente heeft het plan om van de accommodatie een jongerencentrum te maken. Geen goed idee volgens hen. De Scheg is gelegen aan winkelcentrum Ambachtsland, dat te kampen heeft met veel leegstand en overlastgevende hangjongeren. Als zij naar binnengehaald worden dan zorgt dat ervoor dat er voor de andere bewoners geen plek meer is of dat ze zich niet thuis meer voelen in De Scheg. Het inpassen van jongerenactiviteiten zou beter zijn.

Ed de Meijer in ZevenkampOpbouwwerker Ed de Meijer (rechts) is ook actief in Zevenkamp

Nu is er een bewonerssteunpunt en worden er wijkideeën uitgedacht met bewoners. Maar de deelgemeente lijkt doodsbang voor wijkparticipatie, burgers worden gezien als een concurent, zo lijkt het volgens Ed. Hierna namen de SP-ers nog een kijkje bij 7-Art een adhoc werkatelier in het winkelcentrum voor kunstenaars uit de buurt. Ze hopen er te mogen blijven en dat zou heel logisch lijken gezien de leegstand.

Op een andere maandag trokken de SP'ers naar Zuid. Om te beginnen hadden ze afspraak bij buurthuis Oleander in Bloemhof. Met de bewoners die het buurthuis met zelfbeheer willen overnemen. Want ook dit buurthuis wordt gesloten. Nu hebben ze van de deelgemeente te horen gekregen dat zij mee moeten dingen in de aanbesteding, dus inschrijven op een tender. Volgens de SP'ers is dat van de gekke. SP-raadslid Josine Strörmann: ''Dus bewoners uit een andere wijk of zelfs andere stad kunnen ook meedingen om hier met vrijwiliigers met 'zelfbeheer' het buurthuis te runnen?Of hoopt de deelgemeente op een commerciële partij? De SP-fractie beloofde het uit te zoeken

Op het terrein van Volkstuinvereniging De Zandweg lunchten de SP'ers met de mensen van Buurtlab. Zij bedenken sociale concepten voor de buurt. Een prettige kennismaking.

Speeltuin Tarwewijk met SP

Hierna nam de fractie een kijkje bij wijk- en speeltuinvereniging Tarwewijk. Zij waren ook aanwezig bij de bijeenkomst van Red de Speeltuinen. Zij maken zich ook zorgen over de toekomst van de speeltuinen in Rotterdam, ondanks de vele tientallen vrijwilligers die deze speeltuin kent. Zij pleiten net als de SP-fractie voor een gemeentelijk speeltuinenbeleid (en ook voor volkstuinen en zwembaden), met het oog op het wegvallen van de deelgemeenten in 2014. Ook is geld voor toezicht nodig en duidelijkheid over de kostendekkende huren. Dit is onlangs besproken met wethouder Laan in de commissie JOCS.

Jongerencoach in TarwewijkSP-raadslid Josine Strörmann in gesprek met jongerencoach Celina

Tenslotte sprak de SP-fractie met ambulant jongerencoach Celina Fortes in de Tarwewijk. In The Mall heeft ze haar spreekuur voor jongeren (voornamelijk 18 tot 23 jaar). De problematiek is groot in de Tarwewijk. Schulden zijn het grootste probleem onder jongeren. Gevolgd door huisvesting. Steeds meer jongeren raken dakloos en slapen in een auto. Een relatief nieuw maar heel groot probleem. Jongeren worden niet meer opgevangen en de budgetten voor begeleiding lopen terug (AWBZ). Een jongerencoach heeft heel volgens Celina (te) veel petten op, maar vooral die van maatschappelijk werker en steeds minder die van de oorspronkelijke jongerenwerker.

U bent hier